Business & Finance Σάββατο 15/07/2023, 18:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Tesla ξεκινά την παραγωγή Cybertruck δύο χρόνια πίσω από το χρονοδιάγραμμα

Η Tesla ξεκινά την παραγωγή Cybertruck δύο χρόνια πίσω από το χρονοδιάγραμμα

Σχεδόν τέσσερα χρόνια αφότου ο Elon Musk παρουσίασε για πρώτη φορά το σχέδιο του φορτηγού της Tesla Inc., η αυτοκινητοβιομηχανία κατασκεύασε το πρώτο της Cybertruck.

Η Tesla μοιράστηκε την εξέλιξη στο Twitter, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία εργαζομένων με γιλέκα ασφαλείας και κράνη που κρύβουν μεγάλο μέρος του οχήματος. Όταν ο Musk παρουσίασε για πρώτη φορά ένα πρωτότυπο του φορτηγού τον Νοέμβριο του 2019, το σχέδιο ήταν να ξεκινήσει η παραγωγή δύο χρόνια αργότερα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο δισεκατομμυριούχος έχει μετριάσει τις προσδοκίες για το πόσο γρήγορα η Tesla θα αυξήσει την παραγωγή, λέγοντας στους μετόχους στην ετήσια συνέλευση της εταιρείας τον Μάιο ότι ο ριζοσπαστικός σχεδιασμός του Cybertruck θέτει προκλήσεις. Είπε ότι το σώμα θα είναι από ανοξείδωτο χάλυβα, το οποίο μπορεί να είναι ακριβό και δύσκολο να διαμορφωθεί και να συγκολληθεί.

«Θα είναι δύσκολο να κάνουμε το κόστος προσιτό γιατί είναι ένα νέο αυτοκίνητο, μια νέα μέθοδος κατασκευής», είπε ο Musk. «Σε σχέση με τον ρυθμό παραγωγής όλων των άλλων αυτοκινήτων που κατασκευάζουμε, θα είναι μικρός, αλλά είναι πολύ ωραίο». 

Η Tesla είχε πει αρχικά ότι θα πουλούσε το Cybertruck σε τρεις διαφορετικές παραλλαγές:

  • Μια έκδοση ενός κινητήρα με περισσότερα από 250 μίλια αυτονομίας, που ξεκινά από 39.900 δολάρια.
  • Ένα μοντέλο διπλού κινητήρα με αυτονομία πάνω από 300 μίλια, που ξεκινά από 49.900 δολάρια.
  • Και ένα τριών κινητήρων με περισσότερα από 500 μίλια αυτονομίας, που ξεκινά από 69.900 δολάρια. 

Αλλά τον Οκτώβριο του 2021, η εταιρεία αφαίρεσε τις τιμές και τις προδιαγραφές από τη σελίδα παραγγελιών Cybertruck, χωρίς εξήγηση.

Όταν ρωτήθηκε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους για νέες προδιαγραφές και τιμές, ο Musk σημείωσε ότι η Tesla θα κρατήσει αυτές τις πληροφορίες για μια εκδήλωση παράδοσης του Cybertruck που ήλπιζε να πραγματοποιήσει γύρω στο τέλος του τρίτου τριμήνου.

Ο αναλυτής της Deutsche Bank, Emmanuel Rosner, αναμένει από την Tesla να παραδώσει 2.000 Cybertrucks φέτος, ένα πολύ μικρό ποσοστό από τα 1,78 εκατομμύρια οχήματα που σχεδιάζει συνολικά. Επιπλέον αμφισβήτησε εάν το προϊόν θα ενισχύσει την κερδοφορία της εταιρείας, αναφέροντας τη δυσκολία βελτιστοποίησης της παραγωγής και την ανάγκη για μεγαλύτερα πακέτα μπαταριών.

«Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πρόσθετο αντίθετο περιθώριο κέρδους στο τελευταίο εξάμηνο» της χρονιάς, έγραψε ο Rosner. 

Υπενθυμίζεται ότι η Tesla ανακοινώνει τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου στις 19 Ιουλίου.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News