Business & Finance Παρασκευή 14/07/2023, 15:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Χαρίζονται φοιτητικά δάνεια 39 δισ. δολαρίων σε 800.000 δανειολήπτες

ΗΠΑ: Χαρίζονται φοιτητικά δάνεια 39 δισ. δολαρίων σε 800.000 δανειολήπτες

Η κυβέρνηση Biden ανακοίνωσε ότι διαγράφονται αυτόματα 39 δισ. δολάρια χρεών από φοιτητικά δάνεια για 804.000 δανειολήπτες.

Η ανακούφιση είναι αποτέλεσμα διορθώσεων στα σχέδια αποπληρωμής του συστήματος φοιτητικών δανείων που βασίζονται στο εισόδημα. Σύμφωνα με αυτά τα σχέδια αποπληρωμής, το χρέος των δανειοληπτών που έχει απομείνει, ακυρώνεται από την κυβέρνηση εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές για 20 ή 25 χρόνια, ανάλογα με το πότε εκδόθηκαν  τα δάνεια, τον τύπο του δανείου και του σχεδίου τους.

Στο παρελθόν, σύμφωνα με την κυβέρνηση Biden, οι πληρωμές που θα έπρεπε να έφερναν έναν δανειολήπτη πιο κοντά στο να απαλλαχθεί από τα χρέη, δεν λαμβάνονταν υπόψη. «Για πάρα πολύ καιρό, οι δανειολήπτες έπεφταν στις ρωγμές ενός χαλασμένου συστήματος που απέτυχε να παρακολουθεί με ακρίβεια την πρόοδό τους προς τη διαγραφή των δανείων», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ Miguel Cardona. 

Με το νέο σχέδιο, δανειολήπτες που είχαν σταματήσει τις πληρωμές τους μέσω ορισμένων αναβολών και εκείνοι που είχαν κάνει μερικές ή καθυστερημένες πληρωμές, δικαιούται τη διαγραφή στα χρέη. 

Η ανακοίνωση έρχεται εβδομάδες αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το σαρωτικό σχέδιο διαγραφής φοιτητικών δανείων του προέδρου Joe Biden, το οποίο θα παρείχε ανακούφιση σε περίπου 37 εκατ. ανθρώπους.

moneyreview.gr με πληροφορίες CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News