Business & Finance Πέμπτη 13/07/2023, 17:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Άρση των περιορισμών στις εισαγωγές τροφίμων της Ιαπωνίας 

ΕΕ: Άρση των περιορισμών στις εισαγωγές τροφίμων της Ιαπωνίας 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι άρει τους περιορισμούς στις εισαγωγές ιαπωνικών τροφίμων που επιβλήθηκαν μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα.

«Λάβαμε αυτήν την απόφαση με βάση την επιστήμη, με βάση τις αποδείξεις και την αξιολόγηση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ursula von der Leyen, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Fumio Kishida και τον Charles Michel, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το Τόκιο καλούσε προηγουμένως την ΕΕ να τερματίσει τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν μετά την καταστροφή του 2011. 
Ο Von der Leyen, είπε ότι οι περιορισμοί άρθηκαν από σήμερα (13/7), όπως μεταδίδει το Bloomberg. 

«Η απόφαση της ΕΕ θα προωθήσει την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση της πληγείσας περιοχής και βασίζεται στην επιστήμη, επομένως εκτιμούμε πολύ και χαιρετίζουμε αυτήν την απόφαση», δήλωσε ο Kishida.

Ενώ οι εξαγωγές τροφίμων από την Ιαπωνία στην ΕΕ είναι ελάχιστες, το βήμα έχει συμβολική αξία, καθώς το Χονγκ Κονγκ ετοιμάζεται να απαγορεύσει τις εισαγωγές υδρόβιων προϊόντων λόγω του σχεδίου της Ιαπωνίας να απελευθερώσει επεξεργασμένα λύματα από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στον ωκεανό, ξεκινώντας αυτό το καλοκαίρι.

Ο Michel είπε ότι η ΕΕ και η Ιαπωνία εργάζονται επίσης για να διευκολύνουν την πρόσβαση των γεωργικών προϊόντων, ιδίως του βοείου κρέατος, των φρούτων και των λαχανικών στην ασιατική χώρα.  

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News