Business & Finance Σάββατο 8/07/2023, 20:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόβος για ύφεση σαν αυτή του 2008 από τους Αμερικανούς- Συμφωνούν οι ειδικοί; 

Φόβος για ύφεση σαν αυτή του 2008 από τους Αμερικανούς- Συμφωνούν οι ειδικοί; 

Το τελευταίο έτος, ακούγεται συχνά πυκνά η πιθανότητα μιας οικονομικής ύφεσης, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη. 
Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι πότε μπορεί να συμβεί μια ύφεση και πόσο άσχημη μπορεί να είναι;

Πολλοί Αμερικανοί φοβούνται ότι μια οικονομική ύφεση θα μπορούσε να είναι τόσο κακή όσο η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 έως το 2009, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε εθνικό επίπεδο σε 2.000 ενήλικες.

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, το 68% των Αμερικανών που συμμετείχαν, αναμένει ύφεση τους επόμενους έξι μήνες και το 80% αυτών των ερωτηθέντων αναμένει ότι θα είναι σοβαρή.

Ωστόσο, οι προβλέψεις από διάφορους ειδικούς δεν είναι τόσο τρομακτικές, όπως μεταδίδει το CNBC. 

«Δεν το περιμένουμε αυτό», δήλωσε η Kathy Bostjancic, επικεφαλής οικονομολόγος στη Nationwide, μιλώντας τις προοπτικές της εταιρείας για την οικονομία των ΗΠΑ.

Ως ύφεση ορίζεται συνήθως η περίοδος κατά την οποία το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώνεται για δύο συνεχόμενα τρίμηνα. 

«Πιστεύουμε ακόμη ότι θα υπάρξει ύφεση», είπε. «Θεωρούμε ότι έχει καθυστερήσει, αλλά θα έρθει».

Στην Raymond James, η τρέχουσα πρόβλεψη δείχνει μια «πολύ, πολύ ήπια» ύφεση, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο Eugenio Aleman.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας σήμερα είναι αν θα ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ή το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους», είπε ο Aleman.

Προς το παρόν, η εταιρεία κλίνει προς το τέταρτο τρίμηνο, σημείωσε.

«Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο ισχυρή είναι η επιβράδυνση της απασχόλησης», πρόσθεσε.

Οι νέες θέσεις εργασίας της Παρασκευής έδειξαν ότι η δημιουργία ιδιωτικών θέσεων εργασίας τον Ιούνιο έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2020, σημείωσε ο Aleman.

Μέχρι στιγμής φέτος, η οικονομία έχει δημιουργήσει το 85% του συνόλου των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν το 2019, σύμφωνα με τον Aleman.

«Εκτός κι αν η οικονομία αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά, δεν υπάρχει εξήγηση να είναι τόσο ισχυρή η απασχόληση», τόνισε.

«Πολύ, πολύ μεγάλη επιβράδυνση της αύξησης της απασχόλησης» αναμένεται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, υπογράμμισε.

Οι εργοδότες έχουν ανακοινώσει 458.209 περικοπές θέσεων εργασίας μέχρι στιγμής το 2023, σύμφωνα με την εταιρεία Challenger, Gray and Christmas, αύξηση 244% από τις 133.211 περικοπές που ανακοινώθηκαν μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

Ωστόσο πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι οικονομικοί δείκτες, για να μετρηθεί η πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των νέων κρατικών στοιχείων για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν να καθοριστεί εάν η Federal Reserve θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Η Raymond James προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,3% για το 2023 και 0,6% για το 2024 — κάτι που συμπίπτει με την πρόβλεψη της εταιρείας για μια «πολύ, πολύ ήπια ύφεση», είπε ο Aleman.

Ο πληθωρισμός «βαραίνει πραγματικά την ψυχή των καταναλωτών»

Η έρευνα καταναλωτών της Nationwide δείχνει κλονισμένη εμπιστοσύνη στην αμερικανική οικονομία.

Ενώ οι πρόσφατες χρεοκοπίες τραπεζών μπορεί να επαναφέρουν τον απόηχο της κρίσης του 2008, ο πληθωρισμός είναι στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος παράγοντας που βαραίνει το μυαλό των ανθρώπων, είπε η Bostjancic.

Ακόμα κι αν οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν σταθερό εισόδημα, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τιμές που είναι σημαντικά υψηλότερες από ό,τι πριν από μερικά χρόνια, τόνισε. 

«Αυτό βαραίνει πραγματικά την ψυχή των καταναλωτών», είπε η Bostjancic.

Για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού, η έρευνα της Nationwide έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες τρώνε λιγότερο έξω, με ποσοστό 54%. Άλλοι είπαν ότι οδηγούν λιγότερο, 37%, καθυστερούν μια σημαντική αγορά 32% και βασίζονται περισσότερο σε πιστωτικές κάρτες, 23%.

Ωστόσο, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια κάνουν τα χρέη πιο ακριβά, οι ειδικοί προειδοποιούν τους καταναλωτές ότι θα πρέπει να προσπαθήσουν να εξοφλήσουν τα υπόλοιπά τους αντί να αναλάβουν περισσότερα χρέη.

Τα δάνεια αυτοκινήτων και οι πιστωτικές κάρτες μπορεί να είναι δύο αδύναμα σημεία για τους καταναλωτές καθώς οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών γίνονται αυστηρότεροι, προειδοποιούν οι ειδικοί. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News