Business & Finance Τρίτη 4/07/2023, 13:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ένεση» 852 δισ. φέτος στις περιουσίες των βαθύπλουτων

«Ένεση» 852 δισ. φέτος στις περιουσίες των βαθύπλουτων

Ράλι στις αγορές πυροδότησε το πρώτο εξάμηνο του έτους η επενδυτική «μανία» με την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο και ενίσχυσε περαιτέρω τις περιουσίες των βαθύπλουτων διεθνώς.

Σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, η περιουσία των 500 πλουσιότερων ανθρώπων την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου αυξήθηκε συνολικά κατά 852 δισ. δολάρια ή κατά περίπου 14 εκατ. κάθε μέρα. Σε ό,τι αφορά τον πλούτο των δισεκατομμυριούχων πρόκειται δηλαδή για το καλύτερο εξάμηνο από το δεύτερο ήμισυ του 2020, οπότε τα χρηματιστήρια ανέκαμπταν από το πρώτο «σοκ» που υπέστη η αγορά με την επέλαση της πανδημίας.

Ενδεικτικά, ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 έκλεισε το εξάμηνο με κέρδη της τάξης του 16,5%, ενώ συγκεκριμένα οι τεχνολογικές μετοχές, οι οποίες βρήκαν στήριγμα στην τεχνητή νοημοσύνη, έκαναν ράλι. Ο αμερικανικός δείκτης Nasdaq 100, ο οποίος περιλαμβάνει ιδίως μετοχές τεχνολογικών εταιρειών, κατέγραψε κέρδη άνω του 31% από την αρχή του έτους. Το άλμα αυτό ευνόησε τους επικεφαλής των σχετικών εταιρειών: μεταξύ αυτών ο Elon Musk και ο Mark Zuckerberg, οι μεγαλύτεροι «νικητές» του Nasdaq φέτος.

Ειδικότερα, η περιουσία του Musk αυξήθηκε κατά περίπου 97 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο, φέρνοντας τη συνολική αξία στα 237 δισ. Ως αποτέλεσμα, ανέκτησε την πρώτη θέση στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων, ξεπερνώντας ξανά τον Γάλλο Bernard Arnault, τον CEO και συνιδρυτή της LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μήνες, ο Musk και ο Arnault «ανταγωνίζονται» για την πρώτη θέση.

Στο ίδιο διάστημα, η περιουσία του Zuckerberg αυξήθηκε κατά σχεδόν 60 δισ. δολάρια, έπειτα από το ράλι σχεδόν 80% που έκανε η μετοχή της Meta.

Ωστόσο, το α’ εξάμηνο δεν ήταν ευνοϊκό για όλους τους βαθύπλουτους. Η περιουσία του Ινδού επιχειρηματία Gautam Adani έκανε «βουτιά» 60,2 δισ. δολαρίων φέτος. Ο Adani ήταν και ο μεγαλύτερος «χαμένος» της λίστας δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, καθώς η έκθεση του αμερικανικού ομίλου Hindenburg Research που δημοσιεύθηκε στην αρχή του έτους υποστήριζε ότι ο όμιλος Adani έκανε τη «μεγαλύτερη απάτη στην επιχειρηματική ιστορία»: «επαίσχυντη λογιστική απάτη, χειραγώγηση αγοράς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος», έγραφε. Σημειώνεται ότι από την πλευρά του, ο ίδιος ο Adani έχει απορρίψει τις κατηγορίες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider, Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ο άγνωστος Τούρκος που έγινε δισεκατομμυριούχος από το εμπόριο χρυσού

Χωρίς όρια οι «tech bros» – Η σταδιακή μεταμόρφωση των CEOs της τεχνολογίας

«H μεγαλύτερη απάτη στην επιχειρηματική ιστορία»: Πώς ο μεγιστάνας από την Ινδία έχασε 22,6 δισ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News