Business & Finance Δευτέρα 26/06/2023, 20:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Στα «σκαριά» ταμείο για πρώτες ύλες ύψους 1 δισ.ευρώ

Γερμανία: Στα «σκαριά» ταμείο για πρώτες ύλες ύψους 1 δισ.ευρώ

Η Γερμανία σχεδιάζει να συστήσει ένα κρατικό ταμείο αξίας μεταξύ 500 εκατ. έως 1 δισ.ευρώ προκειμένου να στηρίξει την εξόρυξη πρώτων υλών που είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης της χώρας, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. 

Το ύψος του ταμείου είναι περίπου το ήμισυ απ΄ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, γεγονός που αντανακλά τους νέους περιορισμούς στις δαπάνες καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκρατήσει τον προϋπολογισμό της για το επόμενο έτος. Πηγές τις οποίες επικαλέστηκε το Bloomberg τον Απρίλιο υπολόγιζαν το ύψος του ταμείου γύρω στα 2 δισ.ευρώ. 

Λιγοστές χώρες κυριαρχούν στην παραγωγή κρίσιμης σημασίας πρώτων υλών

Οι κορυφαίοι παραγωγοί 

Source: Organization for Economic Cooperation and Development

Η Ευρώπη θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα για βασικά εμπορεύματα, διαφοροποιώντας τις αλυσίδες εφοδιασμού και συνεργαζόμενη στενότερα με άλλες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει ότι η πράσινη και ψηφιακή της μετάβαση θα οδηγήσει σε σταδιακή αύξηση της ζήτησης για κρίσιμα μέταλλα και ορυκτά, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται σε φωτοβολταϊκές κυψέλες, ανεμογεννήτριες και ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

«Συζητάμε την επιλογή χρήσης μετοχικού κεφαλαίου», είπε ο Χάμπεκ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο μετά από συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ και τον Ιταλό υπουργό Βιομηχανίας Αντόλφο Ούρσο. Η Γερμανική Τράπεζα Ανάπτυξης KfW θα μπορούσε να συμμετάσχει σε έργα ή ακόμη και να αποκτήσει μερίδια, συμπλήρωσε.

Το υπουργείο Οικονομίας έχει οριστικοποιήσει την ιδέα, αλλά δεν έχει καταλήξει ακόμη σε συμφωνία με άλλα υπουργεία. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ θέλει να περικόψει τον προϋπολογισμό του 2024 κατά 20 δισ. ευρώ, με μειώσεις των δαπανών σε όλα τα τμήματα εκτός από την άμυνα.

Ο Χάμπεκ είπε ότι η Γερμανία πρέπει να μπορεί να προσφέρει παρόμοια χρηματοδοτικά μέσα με εκείνα που είναι διαθέσιμα στη Γαλλία ή την Ιταλία, προειδοποιώντας ότι «διαφορετικά οι γερμανικές εταιρείες θα ήταν σε μειονεκτική θέση έναντι άλλων».

Στη νομοθετική πράξη περί κρίσιμων πρώτων υλών που υιοθετήθηκε το Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξάγουν το 10% των κρίσιμων πρώτων υλών που χρειάζεται η Ε.Ε. στην εγχώρια αγορά έως το 2030.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

ΕΕΣ: Η βιομηχανία μπαταριών της ΕΕ υστερεί στον παγκόσμιο ανταγωνισμό – Τι πρέπει να γίνει

Προειδοποίηση Ολλανδίας: Αδύνατη η πράσινη μετάβαση της Ε.Ε. χωρίς την Κίνα

Green Deal: Έτσι θα ανταγωνιστεί η Ευρώπη τις ΗΠΑ και την Κίνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News