Business & Finance Παρασκευή 23/06/2023, 15:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες απώλειες για την τουρκική λίρα – Σε νέο ιστορικό χαμηλό

H τουρκική λίρα κατέγραψε σήμερα νέο χαμηλό ρεκόρ αφού η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό επιτόκιό της λιγότερο απ’ ό,τι προσδοκούσαν οι αγορές

Νέες απώλειες για την τουρκική λίρα – Σε νέο ιστορικό χαμηλό

H τουρκική λίρα κατέγραψε σήμερα νέο χαμηλό ρεκόρ αφού η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό επιτόκιό της λιγότερο απ’ ό,τι προσδοκούσαν οι αγορές.

Η τουρκική λίρα κατέγραψε νέο χαμηλό ρεκόρ ισοτιμίας στις 25,59 λίρες για ένα δολάριο, μία ημέρα αφού η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αύξησε το βασικό επιτόκιό της, χθες, Πέμπτη, κατά 650 μονάδες βάσης στο 15%, δηλαδή λιγότερο απ’ ό,τι προσδοκούσαν οι αγορές.

«Πολλοί επενδυτές ήλπιζαν σε μεγαλύτερη αύξηση, κάτι που συνέβαλε στην απογοήτευση και είχε αντίκτυπο στη λίρα», δήλωσε ο Μαρέκ Ντριμάλ, στέλεχος της Societe Generale.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, υπό τη νέα διοίκηση της Hafize Gaye Erkan, προχώρησε σε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 6,5% στο 15%, σηματοδοτώντας μια στροφή σε πιο συμβατικές πολιτικές προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο δυσθεώρητος πληθωρισμός, ο οποίος ανέρχεται επισήμως στο 39,6%. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση από τον Μάρτιο του 2021 και έρχεται μετά τον διορισμό από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο διεθνώς αναγνωρισμένων αξιωματούχων στη διεύθυνση της τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για την Hafize Gaye Erkan και τον Mehmet Simsek, αντίστοιχα.

Ωστόσο, η αύξηση αυτή ήταν έκπληξη για τη μεγάλη πλειονότητα των οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg που ανέμεναν μεγαλύτερη αύξηση στο 20%. 

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η νομισματική σύσφιγξη θα γίνει σταδιακά, όπως χρειάζεται. Η πρώτη επιτοκιακή αύξηση εδώ και πάνω από δύο χρόνια είναι κομβικό σημείο και σηματοδοτεί την εγκατάλειψη των ανορθόδοξων πολιτικών που ευθύνονται για την αποχώρηση ξένων επενδυτών και την εκτός ελέγχου εκτίναξη των τιμών.
Αλλά η απόφαση δικαιώνει επίσης τους σκεπτικιστές που συνεχίζουν να αμφισβητούν το κατά πόσο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – ο οποίος έχει αυτοπροσδιοριθεί ως «εχθρός» των υψηλών επιτοκίων, υποστηρίζοντας εδώ και χρόνια τα οφέλη της χαλαρής νομισματικής πολιτικής – θα δώσει στην Erkan το ελεύθερο να δράσει κατά το δοκούν. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News