Business & Finance Πέμπτη 22/06/2023, 09:37
ΕΡΕΥΝΑ

Economist Intelligence Unit: Αυτή είναι η καλύτερη πόλη για να ζεις

Economist Intelligence Unit: Αυτή είναι η καλύτερη πόλη για να ζεις

Η Βιέννη καταλαμβάνει ξανά την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη με τις καλύτερες πόλεις για να ζει κάποιος, σύμφωνα με τον Economist Intelligence Unit (EIU). 

O Παγκόσμιος Δείκτης για το 2023 αποδίδει την επιτυχία της Βιένης στο συνδυασμό σταθερότητας, υψηλής κουλτούρας και ψυχαγωγίας, αξιόπιστων υποδομών, παραδειγματικής εκπαίδευσης και υπηρεσιών υγείας. 

«Καταλαμβάνει την πρώτη θέση σταθερά τα τελευταία χρόνια, χάνοντας την πρωτιά μόνο στη διάρκεια της πανδημίας του Covid 19», σύμφωνα με την έκθεση. 

Η Κοπεγχάγη διατηρεί επίσης τη θέση της ως τη δεύτερη καλύτερη πόλη για να ζει κάποιος, ενώ οι αυστραλιανές πόλεις Σίδνεϊ και Μελβούρνη συμπεριλαμβάνονται στο τοπ τεν.

«Οι πόλεις αυτές έχουν δει τη βαθμολογία τους στην κατηγορία της υγείας να βελτιώνεται από πέρυσι, αφότου η πανδημία του Covid άσκησε έντονες πιέσεις στα συστήματα υγείας», σύμφωνα με την έκθεση, η οποία κατατάσσει 172 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο βάσει κάποιων προϋποθέσεων: σταθερότητα, υγεία, πολιτισμός και περιβάλλον, εκπαίδευση και υποδομές. 

Ο δείκτης αυξήθηκε πέρυσι αγγίζοντας υψηλό 15 ετών καθώς η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε απο την πανδημία, σύμφωνα με το EIU. Η μέση βαθμολογία κυμαίνεται σήμερα στο 76,2 στα 100 από 73,2 πέρυσι. 

Οι δέκα κορυφαίες πόλεις για να ζει κάποιος

  1. Βιέννη (Αυστρία) 
  2. Κοπεγχάγη (Δανία) 
  3. Mελβούρνη (Aυστραλία) 
  4. Σίδνεϋ (Aυστραλία) 
  5. Βανκούβερ (Καναδάς)
  6. Zυρίχη (Ελβετία) 
  7. Κάλγκαρι (Καναδάς) 
  8. Γενεύη (Ελβετία) 
  9. Toρόντο (Καναδάς) 
  10. Οσάκα (Ιαπωνία), Όκλαντ (Nέα Ζηλανδία) 

Οι πόλεις στην περιοχή Ασίας/Ειρηνικού παρουσιάζουν βελτίωση

Σύμφωνα με το EIU, οι πόλεις στην περιοχή Ασίας/Ειρηνικού παρουσίασαν σηματική άνοδο στην φετινή κατάταξη – εκπροσωπώντας τις οκτώ από τις 10 κορυφαίες θέσεις. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στην επιστροφή της ομαλότητας μετά την πανδημία. 

Ειδικότερα, το Ουέλιγκτον της Νέας Ζηλανδίας ανέβηκε 35 θέσεις στην 23η, ενώ το Όκλαντ κέρδισε 25 θέσεις στη 10η, αφού πέρυσι είχαν υποχωρήσει στην κατάταξη μετά τα συνεχιζόμενα lockdowns. 

Το Χονγκ Κονγκ μετακινήθηκε ανοδικά 13 θέσεις στην 61η. 

Αξιοσημείωτη είναι και η βελτίωση των αναπτυσσόμενων οικονομιών της Ασίας και της Μέσης Ανατολής στην εκπαίδευση και τον κλάδο υγείας. 

Υποχώρηση της βαθμολογίας στη σταθερότητα

Ενώ η υγεία, η εκπαίδευση, η κουλτούρα, η ψυχαγωγία και οι υποδομές παρουσίασαν σημαντική βελτίωση πέρυσι, ο παράγοντας σταθερότητα παρουσίασε επιδείνωση. Αυτό έχει να κάνει με την κοινωνική αναστάτωση που έχει προκληθεί σε πολλές πόλεις εξαιτίας της κρίσης του κόστους διαβίωσης και της αυξησης της εγκληματικότητας σε ορισμένες πόλεις. 

Ειδικότερα, πόλεις στη Δυτική Ευρώπη υποχώρησαν στην κατάταξη λόγω των αυξημένων απεργιακών κινητοποιήσεων. Για παράδειγμα, η Φρανκφούρτη στη Γερμανία και το Άμστερνταμ στην Ολλανδία δεν συμπεριλαμβάνονται πλέον στο τοπ τεν. 

Οι υψηλές τιμές εμπορευμάτων, οι συνεχιζόμενες διαταραχές στις αλυσίδες τροφοδοσίας, η ακρίβεια στα τρόφιμα και η πρόσφατη εξασθένηση του αμερικανικού δολαρίου είναι παράγοντες που θα εξακολουθήσουν να ασκούν πιέσεις σε ορισμένες χώρες και το 2023. 

Η Δαμασκός εξακολουθεί να έχει την κατώτερη βαθμολογία στην κατάταξη, χωρίς καμία απολύτως βελτίωση στη βαθμολογία. Επίσης, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επηρεάσει την ποιότητα ζωής σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Economist Intelligence Unit: Αυτή είναι η ακριβότερη πόλη του κόσμου για να ζεις

Η νέα εποχή των «σούπερ-πόλεων»: Γιγαντώνονται τα αστικά δίκτυα

Expats: Αυτές είναι οι καλύτερες πόλεις για να ζουν και να εργάζονται

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News