Κόσμος Πέμπτη 1/12/2022, 11:30
WORLD ECONOMIC FORUM

Η νέα εποχή των «σούπερ-πόλεων»: Γιγαντώνονται τα αστικά δίκτυα

Η νέα εποχή των «σούπερ-πόλεων»: Γιγαντώνονται τα αστικά δίκτυα

Περισσότερες από μία πόλεις ενώνονται για να σχηματίσουν ένα τεράστιο αστικό δίκτυο, το οποίο μπορεί μάλιστα να εκτείνεται και σε περισσότερες χώρες: Αυτή φαίνεται πως είναι η νέα εποχή στην οποία εισέρχονται ορισμένες περιοχές του πλανήτη, με πιο ενδεικτικό το παράδειγμα του Greater Bay Area στην Κίνα.

Πρόκειται για την «ένωση» 11 πόλεων, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ, της Σέντσεν και της Γκουανγκντόνγκ, που φιλοξενεί τουλάχιστον 70 εκατ. άτομα και παράγει περίπου το 11,6% του κινεζικού ΑΕΠ.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη «σούπερ» πόλη ενδέχεται να είναι τελικά αυτή που σχηματίζεται στη δυτική Αφρική: Έχει έκταση σχεδόν 1.000 χιλιομέτρων και απαρτίζεται από εννιά πόλεις σε πέντε χώρες, από το Αμπιτζάν στην Ακτή Ελεφαντοστού μέχρι το Λάγος στη Νιγηρία.

Σύμφωνα με το World Economic Forum θα πρόκειται για την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του πλανήτη, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι το 2100 θα φιλοξενεί έως και 500 εκατομμύρια άτομα.

Η τάση

Δεδομένης της αύξησης του πληθυσμού στα αστικά κέντρα, αναδύεται η τάση και για αντίστοιχη διόγκωση των πόλεων. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, λιγότεροι από τους μισούς ανθρώπους στον κόσμο ζούσαν σε πόλεις πριν από είκοσι χρόνια, ενώ πλέον το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 60%. Μέχρι το 2100 εκτιμάται πως το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού θα διαμένει σε πόλεις.

Ως αποτέλεσμα, θα μεγαλώνουν και οι πόλεις. Συγκεκριμένα κατά την εκτίμηση της παγκόσμιας τράπεζας εκτιμάται ότι θα προστεθούν επιπλέον 1,2 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα σε νέα αστικά κέντρα μέχρι το 2030.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Economist Intelligence Unit: Αυτή είναι η ακριβότερη πόλη του κόσμου για να ζεις

Expats: Αυτές είναι οι καλύτερες πόλεις για να ζουν και να εργάζονται

Η καλύτερη πόλη να ζεις, η χειρότερη και η μεγάλη μεταβολή της Αθήνας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News