Business & Finance Τετάρτη 14/06/2023, 19:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σουηδία: Πίσω από τη μικρότερη από το αναμενόμενο επιβράδυνση του πληθωρισμού βρίσκεται η…Beyoncé; 

Σουηδία: Πίσω από τη μικρότερη από το αναμενόμενο επιβράδυνση του πληθωρισμού βρίσκεται η…Beyoncé; 

Ο σουηδικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο, καθώς οι θαυμαστές της Beyoncé που πλημμύρισαν τη Στοκχόλμη μπορεί να οδήγησαν σε αύξηση των τιμών των ξενοδοχείων.

Ένα μέτρο τιμών που δεν λαμβάνει υπόψη το ενεργειακό κόστος και την επίδραση των αλλαγών στα επιτόκια, αυξήθηκε κατά 8,2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας. Αυτό ήταν υψηλότερο από τη διάμεση εκτίμηση του 7,8% σε έρευνα του Bloomberg καθώς και από το 8,1% που ανέμενε η Riksbank.

Μέρος από την αύξηση θα μπορούσε να εξηγηθεί από την παγκόσμια πρεμιέρα της τρέχουσας περιοδείας της Beyoncé, σύμφωνα με οικονομολόγους της Danske Bank. Η σούπερ σταρ προσέλκυσε περισσότερους από 80.000 θαυμαστές σε δύο νύχτες στο Friends Arena της Στοκχόλμης και οι επισκέπτες πιθανότατα συνέβαλαν σε μια απροσδόκητα μεγάλη αύξηση στις τιμές ξενοδοχείων και υπηρεσιών αναψυχής, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Michael Grahn.

«Αναμένουμε ότι αυτή η ανοδική έκπληξη θα αντιστραφεί τον Ιούνιο καθώς οι τιμές στα ξενοδοχεία και τα εισιτήρια επανέρχονται στο κανονικό», σημείωσε ο Grahn. Ο Danske εξακολουθεί να αναμένει από τη Riksbank να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια καθώς το σουηδικό νόμισμα παραμένει αδύναμο και ο πληθωρισμός δεν έχει επιβραδυνθεί όσο θα ήθελε η κεντρική τράπεζα.

Ωστόσο, ο Glenn Nielsen, οικονομολόγος στη Swedbank, είπε ότι ενώ οι συναυλίες μπορεί να συνέβαλαν στην αύξηση του κόστους διαμονής των επισκεπτών τον Μάιο, οι εκπληκτικά ισχυρές αυξήσεις των τιμών ήταν «αρκετά ευρείας βάσης». Παράλληλα πιστεύει ότι η ισχυρή ζήτηση γενικά, καθώς και οι υψηλές πιέσεις κόστους, δίνουν στα ξενοδοχεία τόσο τη δυνατότητα όσο και το κίνητρο να αυξήσουν τις τιμές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News