Business & Finance Σάββατο 29/04/2023, 16:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλότερες οι τιμές, μικρή η ανακούφιση – Πώς θα κινηθούν ενέργεια και τρόφιμα

Χαμηλότερες οι τιμές, μικρή η ανακούφιση – Πώς θα κινηθούν ενέργεια και τρόφιμα

Η μεγαλύτερη βουτιά από την επέλαση της πανδημίας αναμένεται να καταγραφεί φέτος στις τιμές εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και της ενέργειας, διεθνώς, αμβλύνοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές σχεδόν των δύο τρίτων των αναδυόμενων οικονομιών που εξαρτώνται από τις εξαγωγές. Αυτό διαβλέπει σε πρόσφατη σχετική έκθεση η Παγκόσμια Τράπεζα, από την οποία όμως προκύπτει παράλληλα ότι αυτή η πτώση θα δώσει βέβαια «ανάσα» σε σχεδόν 350 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.

Συνολικά, οι τιμές των εμπορευμάτων αναμένεται να διολισθήσουν κατά 21% σε ετήσια βάση, ενώ ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα προβλέπεται πτώση 8%, εξακολουθώντας όμως να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 1975. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως ο πληθωρισμός τροφίμων διεθνώς ανερχόταν -βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων τον Φεβρουάριο- στο 20%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.

Χαμηλότερες οι τιμές, μικρή η ανακούφιση – Πώς θα κινηθούν ενέργεια και τρόφιμα-1

«Η άνοδος στις τιμές τροφίμων και ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει παρέλθει σε μεγάλο βαθμό λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης, του ήπιου χειμώνα και της ανακατανομής στο εμπόριο», δήλωσε ο Indermit Gill, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Ωστόσο, αυτό προσφέρει μικρή μόνον ανακούφιση στους καταναλωτές σε πολλές χώρες. Σε πραγματικούς όρους, οι τιμές τροφίμων θα παραμείνουν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε δεκαετιών. Οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να αποφύγουν τους περιορισμούς στο εμπόριο και να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους πολίτες, χρησιμοποιώντας στοχευμένα προγράμματα στήριξης του εισοδήματος αντί για έλεγχο τιμών», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ενέργεια

Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι τιμές ενέργειας διεθνώς προβλέπεται να υποχωρήσουν κατά 26% φέτος έναντι του 2022. Το Brent αναμένεται να φτάσει κατά μέσον όρο στα 84 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 16%. Σε ό,τι αφορά τις τιμές φυσικού αερίου σε Ευρώπη και ΗΠΑ η Παγκόσμια Τράπεζα «βλέπει» πτώση κατά 50% και για τον άνθρακα κατά 42%.

Χαμηλότερες οι τιμές, μικρή η ανακούφιση – Πώς θα κινηθούν ενέργεια και τρόφιμα-2

Τέλος, σημαντική αποκλιμάκωση της τάξης του 37% διαβλέπει και για λιπάσματα, τα οποία εκτινάχθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Εάν πράγματι πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 1976. Όπως όμως και για τα τρόφιμα, θα εξακολουθούν να κυμαίνονται σε πολυετή υψηλά, περίπου από το 2008.

«Η πτώση στις τιμές εμπορευμάτων το τελευταίο έτος έχει βοηθήσει στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού διεθνώς», δήλωσε ο Ayhan Kose, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα. «Ωστόσο, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση, καθώς μια μεγάλη γκάμα παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της ασθενέστερης πετρελαϊκής παραγωγής, της εστίασης της κινεζικής ανάκαμψης γύρω από τα εμπορεύματα, της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων ή των μη ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, ενδέχεται να ανεβάσουν περαιτέρω τις τιμές και να πυροδοτήσουν εκ νέου πληθωριστικές πιέσεις», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Πολυετή υψηλά

Παρά τη μεγάλη «βουτιά» που αναμένεται στα εμπορεύματα φέτος, οι τιμές σχεδόν σε όλες τις βασικές κατηγορίες θα παραμείνουν πολύ υψηλότερα από τα μέσα επίπεδα των ετών 2015 έως 2019. Συγκεκριμένα οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα είναι τριπλάσιες σε σχέση με τον μέσο όρο της συγκεκριμένης περιόδου, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ αντίστοιχα σημαντικά υψηλότερες θα είναι και οι τιμές ενέργειας και άνθρακα.

«Οι τιμές των μετάλλων, οι οποίες αυξήθηκαν ελαφρώς στην αρχή του έτους, αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 8% σε σχέση με πέρυσι, ιδίως εξαιτίας της ασθενούς παγκόσμιας ζήτησης και της βελτίωσης των προμηθειών», δήλωσε η Valerie Mercer-Blackman, επικεφαλής οικονομολόγος στο Prospects Group της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, όμως, η ενεργειακή μετάβαση ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ζήτησης για ορισμένα μέταλλα, ιδίως, λίθιο, χαλκό και νικέλιο», σημείωσε η ίδια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος για τις τιμές των τροφίμων στην Ευρώπη – Πώς συγκρίνεται η Ελλάδα

Eurostat: Στο 5,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 6,9% στην Ευρωζώνη

Eνεργειακή αγορά: Ποιες χώρες ωφελούνται από τη συρρίκνωση του ρόλου της Ρωσίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News