Business & Finance Δευτέρα 12/06/2023, 15:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε επίπεδα ρεκόρ οι τουρκικές μετοχές – Ελπίδες για στροφή από την «ανορθόδοξη» πολιτική

Σε επίπεδα ρεκόρ οι τουρκικές μετοχές – Ελπίδες για στροφή από την «ανορθόδοξη» πολιτική

Οι τουρκικές μετοχές εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ η λίρα παρέμεινε στα χαμηλά όλων των εποχών, καθώς ο διορισμός δύο πρώην τραπεζιτών της Wall Street στο νέο οικονομικό επιτελείο της χώρας πυροδότησε ελπίδες ότι η Τουρκία θα μπορούσε να επιστρέψει στις «ορθόδοξες» και συμβατικές πολιτικές, όσον αφορά την οικονομία.

Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 σκαρφάλωσε έως και 1,8%, σημειώνοντας ρεκόρ όλων των εποχών, στις 5.730,19 μονάδες, διευρύνοντας τα κέρδη από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 28ης Μαΐου στο 25%. Ακόμα και έτσι, οι τουρκικές μετοχές εξακολουθούν να εμφανίζουν μια από τις χειρότερες επιδόσεις σε όρους δολαρίου, με πτώση 18%, ως αποτέλεσμα της εξασθένησης της λίρας, η οποία έχει επιταχυνθεί εν μέσω ενδείξεων ότι η κυβέρνηση χαλαρώνει τη δαπανηρή στρατηγική παρέμβασής της, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης βρίσκεται σε άνοδο από τότε που ο πρόεδρος Erdogan υποσχέθηκε ένα νέο οικονομικό επιτελείο με «διεθνή αξιοπιστία» στην πρώτη του ομιλία μετά τις εκλογές. Την Παρασκευή, διόρισε την Hafize Gaye Erkan, πρώην συν-διευθύνουσα σύμβουλο της First Republic Bank, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, μια εβδομάδα αφότου όρισε τον Mehmet Simsek, πρώην σχεδιαστή στρατηγικής της Merrill Lynch, ως νέο υπουργό Οικονομικών.

Οι επενδυτές ελπίζουν ότι οι διορισμοί δείχνουν πως η Τουρκία απομακρύνεται από τις «ανορθόδοξες» οικονομικές πολιτικές που έχουν οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων από ξένους επενδυτές τα τελευταία χρόνια.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τουρκία: Νέος αέρας στη νομισματική πολιτική – Ποια είναι η νέα επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας

Τουρκία: Αύξηση 20% της παραγωγής αυτοκινήτων το διάστημα Ιανουαρίου – Μαίου

Τουρκία: Μαζική στροφή στο Tether ως «καταφύγιο» απέναντι στη λίρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News