Business & Finance Τετάρτη 31/05/2023, 22:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ινδονησία και Μαλαισία παγώνουν τις εμπορικές συνομιλίες με την ΕΕ για το φοινικέλαιο

Ινδονησία και Μαλαισία παγώνουν τις εμπορικές συνομιλίες με την ΕΕ για το φοινικέλαιο

Η Ινδονησία και η Μαλαισία θα καθυστερήσουν τις εμπορικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ενώ επιδιώκουν δικαιότερη μεταχείριση για τους μικρούς παραγωγούς φοινικέλαιου, ανέφεραν οι Financial Times την Τετάρτη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μαλαισίας Fadillah Yusof δήλωσε ότι ο νόμος που υιοθέτησε πρόσφατα η ΕΕ για την απαγόρευση της εισαγωγής προϊόντων που προέρχονται από εκτάσεις που έχουν εκχερσωθεί από δάση ήταν «τιμωρητική και άδικη μεταχείριση προς εμάς και ιδιαίτερα προς τους μικροκαλλιεργητές», πρόσθεσε το δημοσίευμα.

Ο Συντονιστής υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων της Ινδονησίας Airlangga Hartarto δήλωσε ότι η πολιτική αυτή ευνοεί μεγάλες εταιρείες ή πολυεθνικές οι οποίες μπορούν να αντέξουν το επίπεδο γραφειοκρατίας που θα απαιτήσει ο κανονισμός, ανέφεραν οι FT.

Η Ινδονησία και η Μαλαισία νωρίτερα αυτό το μήνα έστειλαν κορυφαίους αξιωματούχους στην ΕΕ για να εκφράσουν την ανησυχία τους σχετικά με το νόμο για την αποψίλωση των δασών, ο οποίος πιστεύουν ότι θα μπορούσε να αποβεί επιζήμιος για τις μικρές γεωργικές επιχειρήσεις.

Οι δύο χώρες είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί φοινικέλαιου στον κόσμο και αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% των παγκόσμιων εξαγωγών φοινικέλαιου. Η ΕΕ είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά τους.

Ο νόμος-ορόσημο της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών θα απαγόρευε επίσης τις εισαγωγές στο μπλοκ καφέ, βόειου κρέατος, σόγιας και άλλων προϊόντων, εκτός εάν οι εταιρείες μπορούσαν να παράσχουν επαληθεύσιμες πληροφορίες ότι τα προϊόντα δεν καλλιεργήθηκαν σε γη που αποψιλώθηκε μετά το 2020.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μαλαισίας και το Συντονιστικό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων της Ινδονησίας δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό εκτός του κανονικού ωραρίου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News