Business & Finance Τρίτη 16/05/2023, 21:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ουκρανία: Το τέλος της συμφωνίας για τα σιτηρά δεν απειλεί την παγκόσμια αγορά

Ουκρανία: Το τέλος της συμφωνίας για τα σιτηρά δεν απειλεί την παγκόσμια αγορά

Το τέλος της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας δεν θα αποτελούσε άμεση απειλή για την παγκόσμια αγορά, καθώς η Ουκρανία θα εξακολουθήσει να είναι σε θέση να εξάγει προμήθειες, αν και με τόσο υψηλό κόστος που η παραγωγή στη χώρα που έχει καταρρεύσει από τον πόλεμο θα μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Η Τουρκία, η Ουκρανία, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Έθνη διεξάγουν συνομιλίες για τρόπους παράτασης της συμφωνίας που υπογράφηκε τον Ιούλιο, επιτρέποντας την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, η οποία λήγει στις 18 Μαΐου.

Από περίπου 20 ανώτατους Ουκρανούς και διεθνείς εμπόρους και αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters στη διάσκεψη GrainCom στη Γενεύη, η συντριπτική πλειοψηφία είπε ότι περίμενε ανανέωση της συμφωνίας, αν και πιθανώς με κάποια καθυστέρηση.

Σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι η πολύ χαμηλότερη σοδειά που αναμένεται για φέτος μετρίασε την πίεση για εξαγωγές μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας και ότι εναλλακτικές διαδρομές, συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρόμων, των φορτηγών και των εξαγωγών μέσω του ποταμού Δούναβη, θα μπορούσαν να καλύψουν το χαμένο έδαφος.

Ωστόσο, αυτά τα δρομολόγια είναι γενικά πολύ πιο ακριβά από τη ναυτιλία μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Νικολάι Γκορμπατσόφ, επικεφαλής της Ουκρανικής Ένωσης Σιτηρών, προειδοποίησε ότι χωρίς το διάδρομο εξαγωγών οι τιμές logistics θα εκτοξευθούν στα ύψη και θα μείωναν τα περιθώρια των αγροτών σε βαθμό που θα σταματήσουν να παράγουν σιτάρι και καλαμπόκι σε μεγάλες ποσότητες.

Η σοδειά καλαμποκιού της Ουκρανίας προβλέπεται να ανέλθει συνολικά σε μόλις 21 εκατομμύρια τόνους φέτος, περίπου στο ήμισυ από τα 42,1 εκατομμύρια που συγκέντρωσε δύο χρόνια πριν από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών.

Η Μόσχα απείλησε να εγκαταλείψει τη συμφωνία λόγω εμποδίων στις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το ρόλο της Ρωσίας στη συμφωνία και ότι θα πρέπει να λάβει απόφαση σχετικά με το εάν θα την ανανεώσει.

Ο Dan Basse, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων AgResource με έδρα το Σικάγο, εκτιμά ότι δεν θα υπήρχε μεγάλος αντίκτυπος στις παγκόσμιες προμήθειες φέτος, εάν η συμφωνία δεν ανανεωνόταν.

Σημειώνεται ότι η Ουκρανία μπόρεσε να εξάγει περίπου 30,25 εκατομμύρια τόνους γεωργικών προϊόντων, εκ των οποίων το 50% ήταν καλαμπόκι και το 28% σιτάρι. Άλλα προϊόντα που αποστέλλονται περιλαμβάνουν ελαιοκράμβη, ηλιέλαιο, ηλιέλαιο και κριθάρι.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας – Δεν εγκρίνονται νέα πλοία

Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την κατάσταση στη συμφωνία για τα σιτηρά της Μ. Θάλασσας ο Λαβρόφ

Η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας δεν ωφέλησε καθόλου τη Ρωσία λέει επικεφαλής της Ρωσικής Ένωσης Σιτηρών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News