Business & Finance Παρασκευή 26/05/2023, 20:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΗΕ: Με δυσκολίες η παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά

ΟΗΕ: Με δυσκολίες η παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά

Η συμφωνία που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών και λιπασμάτων από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας δεν έχει ακόμη αρχίσει να λειτουργεί πλήρως, δήλωσαν την Παρασκευή τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς η Ρωσία έχει εκφράσει αντιρρήσεις στους όρους για την παράτασή της.

Η συμφωνία που ονομάζεται Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, για την οποία μεσολάβησαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο με τη Ρωσία και την Ουκρανία για να προσπαθήσουν να μετριάσουν την παγκόσμια επισιτιστική κρίση που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, καλύπτει τρία λιμάνια, αλλά κανένα πλοίο δεν έχει λάβει άδεια να ταξιδέψει στο λιμάνι Πιβντένι (Γιούζνι) από τις 29 Απριλίου, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη.

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία «βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τα υπόλοιπα μέρη με στόχο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία και να αρθούν όλα τα εμπόδια που περιορίζουν το πεδίο εφαρμογής της Πρωτοβουλίας», ανέφερε ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.

Η Ουκρανία κατηγόρησε την Τρίτη τη Ρωσία ότι ουσιαστικά απέκοψε το λιμάνι Πιβντένι από τη συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς η Ρωσία δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να εξάγει αμμωνία μέσω αγωγού στο Πιβντένι στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Ο ΟΗΕ σημείωσε την Παρασκευή ότι η συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα προβλέπει επίσης εξαγωγές λιπασμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αμμωνίας, αλλά «δεν έχουν γίνει τέτοιες εξαγωγές μέχρι στιγμής».

Σύμφωνα με τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, ένα Κοινό Κέντρο Συντονισμού (ΚΣΣ – JCC) στην Κωνσταντινούπολη -αποτελούμενο από αξιωματούχους της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ- εγκρίνει τα δρομολόγια και διεξάγει επιθεωρήσεις εισερχομένων και εξερχομένων πλοίων.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μοιράστηκε η ουκρανική αντιπροσωπεία με τα μέρη στο JCC, υπάρχουν 54 πλοία που περιμένουν να κινηθούν προς τα ουκρανικά λιμάνια. Από αυτά, 11 αιτήσεις έχουν διαβιβαστεί στο JCC για εγγραφή», δήλωσε ο ΟΗΕ.

Κανένα νέο πλοίο δεν καταγράφηκε την Πέμπτη από το JCC, αλλά δύο συμφωνήθηκαν την Παρασκευή, ανέφερε ο ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 13 πλοία που φορτώνουν σε ουκρανικά λιμάνια – έξι στο Τσορνομόρσκ και επτά στην Οδησσό.

Είπε επίσης ότι ο μέσος αριθμός των καθημερινών επιθεωρήσεων εισερχομένων και εξερχομένων μειώθηκε σε 3,2 κατά τη διάρκεια του Μαΐου -το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη των επιχειρήσεων τον Αύγουστο.

Η Ρωσία τόνισε την Πέμπτη ότι εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα για βελτίωση των εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων της, τότε δεν θα παρατείνει τη συμφωνία πέραν της 17ης Ιουλίου, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις που είχε εκφράσει και τον Μάρτιο, προτού δηλαδή συμφωνήσει την περασμένη εβδομάδα να την ανανεώσει για 60 ημέρες.

Η Ρωσία φαίνεται να έχει θέσει ως προτεραιότητα δύο συγκεκριμένα αιτήματα: την επανεκκίνηση του αγωγού για τη μεταφορά ρωσικής αμμωνίας στο λιμάνι Pivdennyi της Ουκρανίας για εξαγωγή στις παγκόσμιες αγορές και την επανασύνδεση της ρωσικής γεωργικής τράπεζας, γνωστής ως Rosselkhozbank, με το διεθνές δίκτυο πληρωμών SWIFT.

Για να βοηθηθεί η Ρωσία να πείσει την Ουκρανία να επιτρέψει την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, συνήφθη επίσης τον περασμένο Ιούλιο ένα τριετές σύμφωνο στο οποίο ο ΟΗΕ συμφώνησε να βοηθήσει τη Μόσχα να πραγματοποιήσει τις αποστολές τροφίμων και λιπασμάτων.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News