Business & Finance Κυριακή 28/05/2023, 14:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανώτατο όριο χρέους ΗΠΑ: Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Ανώτατο όριο χρέους ΗΠΑ: Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάντεν και ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι κατέληξαν σε συμβιβασμό στα πιο ακανθώδη ζητήματα των κρατικών δαπανών και της βοήθειας προς τους φτωχούς στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους. Τώρα, θα πρέπει να προωθήσουν τη συμφωνία στα δύο σώματα του Κογκρέσου. 

Τα πιο σημαντικά σημεία της συμφωνίας:

Άρση του ορίου του χρέους

Η συμφωνία αίρει το ανώτατο όριο του χρέους, δίδοντας ουσιαστικά στο υπουργείο Οικονομικών τη δυνατότητα δανεισμού έως τον Ιανουάριο του 2025 προτού χρειαστεί νέα αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους. Αυτό θα  μπορούσε να θεωρηθεί νίκη για τους Δημοκρατικούς, ειδικά για τον Μπάιντεν, ο οποίος δεν θα ήθελε να βρεθεί αντιμέτωπος με νέα μάχη για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους πριν από τις εκλογές του 2024. 

Κρατικές δαπάνες

Οι διαπραγματευτές συμφώνησαν να διατηρήσουν τις δαπάνες εκτός της άμυνας στάσιμες το επόμενο έτος για να αυξηθούν μόλις 1% το 2025, σύμφωνα με πηγές. Η συμφωνία βάζει όριο στις δαπάνες, στα χρήματα ουσιαστικά που το Κογκρέσο διαθέτει κάθε χρόνο για την χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και των διαφόρων προγραμμάτων. Οι περιορισμοί δεν αφορούν τα υποχρεωτικά προγράμματα, όπως αυτά της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Υγειονομικής Περίθαλψης. 

Οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν το επόμενο έτος κατά 3,3%, όπως προέβλεπε ο Μπάιντεν στον προτεινόμενο προϋπολογισμό τους. Πρόκειται για ποσοστό χαμηλότερο από αυτό του πληθωρισμού, συνεπώς δεν ικανοποίησε τα «γεράκια» των Ρεπουμπλικάνων. Όμως, συνιστά «ρήγμα» από τη συμφωνία του 2011, στο πλαίσιο της οποίας οι περιορισμοί των δαπανών είχαν επιβληθεί αντίστοιχα και στην άμυνα και στους υπόλοιπους τομείς. 

Η συμφωνία σημαίνει ότι πολλά από τα ομοσπονδιακά προγράμματα θα υποστούν μειώσεις στον προϋπολογισμό εφόσον δεν προβλέπονται αυξήσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τον πληθωρισμό. Ωστόσο, πάντα το Κογκρέσο έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει περισσότερες δαπάνες σε περίπτωση ενός απρόβλεπτου γεγονότος, όπως η πανδημία. 

Εργασιακές απαιτήσεις

Η συμφωνία προβλέπει σταδιακά επέκταση των εργασιακών απαιτήσεων ούτως ώστε να εφαρμόζονται και στους παλαιότερους αποδέκτες κουπονιών για φαγητό, στο πλαίσιο του προγράμματος SNAP. Οι εργασιακές απαιτήσεις για επισιτιστικά προγράμματα θα εφαρμόζονται έως την ηλικία των 54 ετών αντί για 49 ετών, όπως ίσχυε έως σήμερα. 

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι πέτυχε νίκη που κατάφερε να εξαιρέσει τους βετεράνους και κάποιες ευάλωτες ομάδες, όπως αστέγους. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ακόμη ότι κατάφερε να περάσει μία πρόβλεψη για τερμαρτισμό των πιο αυστηρών εργασιακών απαιτήσεων το 2030 χωρίς επιπλέον μέτρα από το Κογκρέσο.  

Ωστόσο, τα πιο αυστηρά κριτήρια συνιστούν νίκη για τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι ζήτησαν επιπλέον εργασιακούς κανόνες για τους ενήλικους που ζητούν βοήθεια κατά της φτώχειας. 

Άδειες για προγράμματα ενέργειας

Ένα ευρύ σχέδιο για την επιτάχυνση των εγκρίσεων ενεργειακών έργων δεν συμπεριελήφθη στη συμφωνία, που σημαίνει νίκη για τους προοδευτικούς που αντιτάχθηκαν σε σημαντικές αλλαγές σε έναν θεμελιώδη περιβαλλοντικό νόμο, σύμφωνα με άτομο από τους Δημοκρατικούς που γνωρίζει το θέμα. Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων και οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρικτές τους κατάφεραν μόνο μικρές τροποποιήσεις για την επιτάχυνση της αδειοδότησης, όπως και το σχεδιασμό μιας μοναδικής βασικής υπηρεσίας που θα αξιολογεί τις επιπτώσεις.

Ωστόσο, η συμφωνία δεν περιορίζει το πεδίο εφαρμογής του 53χρονου νόμου περί Εθνικής Περιβαλλοντικής Πολιτικής, ο οποίος απαιτεί περιβαλλοντικές αναθεωρήσεις για ενεργειακά έργα, ούτε μειώνει τον διαθέσιμο χρόνο για τους αντιπάλους να αμφισβητήσουν τις εγκρίσεις έργων. Κάποια από τα θέματα αδειοδότησης βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση καθώς η συμφωνία θα γίνει νομοθεσία, σύμφωνα πάντα με πηγές. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Όριο χρέους ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν πέτυχε τη συμφωνία, αλλά με κόστος

ΗΠΑ: Συμφωνία για το όριο του χρέους με μείωση δημοσίων δαπανών

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News