Business & Finance Τετάρτη 24/05/2023, 14:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς τα προβλήματα ενός Σουηδού μεγιστάνα θα επηρεάσουν όλη τη βιομηχανία ακινήτων της Ευρώπης

Πώς τα προβλήματα ενός Σουηδού μεγιστάνα θα επηρεάσουν όλη τη βιομηχανία ακινήτων της Ευρώπης

Ένας γιουγκοσλάβος πρόσφυγας πολέμου που έγινε Σουηδός μεγιστάνας ακινήτων, ξεμένει γρήγορα από επιλογές για να σταθεροποιήσει την αυτοκρατορία του ύψους 13 δισ. δολαρίων και το αποτέλεσμα θα έχει κυματιστικές επιπτώσεις σε ολόκληρη τη βιομηχανία ακινήτων της Ευρώπης.

Ο Ilija Batljan άρχισε να συγκεντρώνει ένα χαρτοφυλάκιο περισσότερων από 2.000 ακινήτων το 2016, αγοράζοντας κοινωνικές κατοικίες και δημοτικά κτίρια, από αρχές που δεν είχαν χρήματα και μισθώνοντάς τα πίσω σε εκείνους. Η ιδέα ήταν να συνδυαστεί η σταθερή ανάπτυξη με σταθερές αποδόσεις που παρέχουν αξιόπιστοι, μακροπρόθεσμοι ενοικιαστές — αλλά στην πραγματικότητα βρέθηκε με χρέος που ήταν υπερβολικό για τη σουηδική αγορά.

Η εταιρεία του Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB – ευρύτερα γνωστή ως SBB – βρίσκεται τώρα σε μία τεταμένη φάση, μετά από μια υποβάθμιση σε κατάσταση junk και ο χρόνος είναι περιορισμένος για να τιθασεύσει χρέος 8 δισ. δολαρίων. Ο περιορισμένος κατάλογος επιλογών του 55χρονου είναι δύσκολος: άντληση κεφαλαίων σε εξαιρετικά μειωμένα επίπεδα; Να εκχωρήσει ακίνητα σε τιμές πώλησης και να θέσει σε κίνδυνο τις αποτιμήσεις; Ή να πουλήσει ένα μερίδιο της εταιρείας που έχτισε από την αρχή σε έναν εξωτερικό επενδυτή.

Όπως πολλοί άλλοι ιδιοκτήτες σε όλη την Ευρώπη, η SBB δανείστηκε σε μεγάλο βαθμό από επενδυτές που ήταν πρόθυμοι για απόδοση σε μια εποχή εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, μεταδίδει το Bloomberg. Αυτό που κάνει την εταιρεία να ξεχωρίζει είναι η κλίμακα του δανεισμού και η έκθεσή της στη Σουηδία. Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζει πιέσεις αναδιάρθρωσης νωρίτερα από τους ομοτίμους, καθιστώντας την SBB πιθανό προάγγελο για τι έρχεται.
Αντιμετωπίζοντας μια πτώση 20% στις τιμές των κατοικιών, η αγορά ακινήτων της Σουηδίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εξελισσόμενης κρίσης ακινήτων στην περιοχή. 

«Αυτά τα πράγματα συχνά ξεκινούν με μια τοπική πυρκαγιά που θεωρείται ότι δεν αποτελεί συστημική απειλή, αλλά στη συνέχεια εξαπλώνεται γρήγορα ως κεραυνός για να γίνει τεράστιο πρόβλημα», είπε ο Per Jansson, αναπληρωτής διοικητής της Riksbank της Σουηδίας. «Πρέπει να το παρακολουθούμε στενά», πρόσθεσε.

Με τις μετοχές να είναι 90% κάτω από το ανώτατο όριο τους και τα ομόλογα να διαπραγματεύονται σε πολύ στενά επίπεδα, η Batljan πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και υπάρχει λιγότερος χώρος για ελιγμούς. Η εταιρεία με έδρα τη Στοκχόλμη εγκατέλειψε το σχέδιο έκδοσης 245 εκατ. δολαρίων σε νέες μετοχές, αφού η μετοχή υποχώρησε σε λιγότερο από το μισό της τιμής εγγραφής, στον απόηχο της υποβάθμισης της 8ης Μαΐου από την S&P Global Ratings.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Airbnb: Ενοικιασμένα για 6 μήνες τον χρόνο, 186 ευρώ το μέσο κόστος διανυκτέρευσης

Γιατί οι Ιάπωνες παρατούν τα σπίτια τους; Εκατομμύρια τα ακατοίκητα «akiya»

Σπίτια μόνο για κροίσους σε Αττική Ριβιέρα και Αθήνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News