Business & Finance Τρίτη 16/05/2023, 07:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Τι δείχνει η «τρέλα» για μπαρμπέκιου για την οικονομία της χώρας

Κίνα: Τι δείχνει η «τρέλα» για μπαρμπέκιου για την οικονομία της χώρας

Τις τελευταίες δεκαετίες, η μικρή, βιομηχανική πόλη Ζίμπο ήταν περισσότερο γνωστή για την παραγωγή πετροχημικών προϊόντων. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, έχει γίνει προορισμός  μπάρμπεκιου, ενός φαινομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δεν έχει ξαναδεί η Κίνα. Οι τουρίστες έχουν κατακλύσει την πόλη στην κεντρική επαρχία Σαντόνγκ με την ελπίδα να φάνε τα φημισμένα κεμπάπ της και να δημοσιεύσουν βίντεο στο Douyin, την τοπική εκδοχή του TikTok.

Μέσα σε γήπεδα τοποθετούνται τραπέζια έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί ο συνωστισμός. Για να μην υπάρχουν δε, ελλείψεις στις προμήθειες κρέατος και ψησταριών, οι τοπικές τράπεζες άρχισαν να χορηγούν χαμηλότοκα δάνεια ειδικά σχεδιασμένα για εμπόρους σε βιομηχανίες που σχετίζονται με το μπάρμπεκιου, όπως αναφέρει ο Economist.

Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διακοπών της Πρωτομαγιάς, μιας από τις σημαντικότερες εβδομάδες του έτους για την εγχώρια αγορά λιανεμπορίου, η Ζίμπο είχε τον μεγαλύτερο τζίρο. Περισσότερο και από μέρη όπως το Σινικό Τείχος. Ένα ευρέως διαδεδομένο διαδικτυακό meme μάλιστα, σατυρίζει το παραπάνω γεγονός, τονίζοντας ότι η τελευταία φορά που εμφανίστηκαν τόσοι πολλοί άνθρωποι στην πόλη ήταν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Qi, μιας διάσημης μάχης που έλαβε χώρα στην περιοχή το 284 π.Χ.

Αυτή η «φρενίτιδα» στη Ζίμπο βοηθά την Κίνα να ανακάμψει από την εποχή της πανδημίας. Οι αναλυτές τονίζουν ότι η κατανάλωση κρέατος είναι ενδεικτική της ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας, εν μέσω πιο ζοφερών προοπτικών για τις κατασκευές και τη μεταποίηση. Πράγματι, η επανέναρξη του τουρισμού ήταν εκπληκτική. Ταξίδεψαν 274 εκατ. άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ, αυξημένος κατά 19% σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία.

Ωστόσο, άλλα στοιχεία δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Παρόλο που περισσότεροι άνθρωποι ταξίδεψαν φέτος, οι δαπάνες κατά κεφαλήν ήταν μειωμένες 10% σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με την τράπεζα HSBC. Κατά συνέπεια, τα έσοδα από τον εγχώριο τουρισμό αυξήθηκαν μόλις κατά 0,7% σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν. Οι Κινέζοι καταναλωτές επικεντρώνονται στο φαγητό και τη διασκέδαση και όχι στην αγορά πολυτελών αυτοκινήτων ή οικιακών συσκευών. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 1,4% σε ετήσια βάση τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023.

Οι νέοι άνθρωποι κάνουν τα πάντα για να ξοδεύουν λιγότερα χρήματα. Έτσι, τα κεμπάπ του Ζίμπο προσφέρονται τόσο για το χαμηλό τους κόστος όσο και για την απόλαυση που προσφέρουν. Τα κεμπάπ του Ζίμπο είναι η τέλεια απόλαυση για όσους δεν θέλουν ή δεν έχουν να ξοδέψουν. Ένα μπουκάλι της τοπικής μπύρας της πόλης, που ονομάζεται Lulansha, κοστίζει λιγότερο από τρία γιουάν (0,40 δολάρια). Τέσσερα άτομα μπορούν να τρώνε και να πίνουν για ώρες με λιγότερα από 50 δολάρια.  Ένα πωλητής που διατηρεί ένα κατάστημα εδώ και αρκετά χρόνια στη πόλη επισημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να πουλήσει chuan’r, όπως ονομάζεται το πιάτο σε τοπικό επίπεδο. Είναι η μεγαλόκαρδη φιλοξενία της Σαντόνγκ που οι άνθρωποι σε όλη τη χώρα αναζητούν στο Ζίμπι.

Ωστόσο, τα χαμηλού κόστους φαγητά έχουν προκαλέσει διαμάχη στο διαδίκτυο. Ο Wu Xiaobo, ένας δημοφιλής συγγραφέας, έγραψε πρόσφατα ότι οι viral τάσεις του διαδικτύου στους δρόμους πόλεων όπως το Ζίμπο είναι απόδειξη της ισχυρής οικονομίας της ελεύθερης αγοράς που λειτουργεί στην Κίνα. Το άρθρο του, ωστόσο, προκάλεσε τέτοιες αντιδράσεις που λογοκρίθηκε.

Άλλοι είναι λιγότερο αισιόδοξοι. Ένα άρθρο που κυκλοφορεί ευρέως, από τον Liu Yadong, έναν καθηγητή, ισχυρίζεται ότι η τάση αυτή είναι απόδειξη της κοινωνικής παρακμής στην Κίνα, με τους νέους να είναι προσηλωμένοι σε διαδικτυακές μόδες που έχουν μικρή πολιτιστική αξία. Ένα άλλο άρθρο, του Wang Mingyuan, ερευνητή ενός think tank, υποστηρίζει η τρέλα για το μπάρμπεκιου είναι σημάδι του τέλους ενός οικονομικού κύκλου δεκαετιών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Το μυστήριο της έκρηξης των εξαγωγών προς την Κίνα

Κίνα: Επιταχύνεται στο 4,5% η ανάπτυξη της οικονομίας

Κίνα: Ξαφνική συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας τον Απρίλιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News