Business & Finance Τετάρτη 10/05/2023, 22:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Η κεντρική τράπεζα βλέπει ανάπτυξη το β΄ τρίμηνο έναντι του α΄ τριμήνου

Γαλλία: Η κεντρική τράπεζα βλέπει ανάπτυξη το β΄ τρίμηνο έναντι του α΄ τριμήνου

Η γαλλική οικονομία θα αναπτυχθεί ελαφρώς το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο, δήλωσε την Τετάρτη η κεντρική τράπεζα της χώρας, καθώς η δραστηριότητα σε όλους τους τομείς ανέβασε ταχύτητα.

Η Τράπεζα της Γαλλίας δήλωσε ότι οι εταιρείες που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της μηνιαίας έρευνας επιχειρηματικού κλίματος ανέφεραν ότι η δραστηριότητα τον Απρίλιο ήταν ισχυρότερη από ό,τι τον Μάρτιο στον βιομηχανικό τομέα, καθώς και στις υπηρεσίες και στις κατασκευές.

Η βελτίωση του περασμένου μήνα ήρθε παρά τις εκτεταμένες απεργίες κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που επιβάρυναν τις μεταφορές και την ενέργεια, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προωθήσει τα σχέδιά του για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, τα οποία υπέγραψε ως νόμο στις 15 Απριλίου.

Για τον Μάιο, οι εταιρείες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση αναμένουν σταθερή δραστηριότητα στις υπηρεσίες και μείωση στους τομείς της βιομηχανίας και των κατασκευών.

Τον Απρίλιο, οι τιμές των πρώτων υλών μειώθηκαν για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2020 και για τον Μάιο, οι εταιρείες αναμένουν περαιτέρω μείωση των τιμών πώλησης.

Ο αριθμός των επιχειρήσεων που ανέφεραν προβλήματα προσωπικού παρέμεινε υψηλός τον Μάρτιο στο 51%, σύμφωνα με την Τράπεζα της Γαλλίας.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους, η γαλλική οικονομία -η δεύτερη μεγαλύτερη της ευρωζώνης- αναπτύχθηκε κατά 0,2%, σύμφωνα με την Τράπεζα της Γαλλίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News