Business & Finance Σάββατο 6/05/2023, 22:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Warren Buffett: Αυτό που σου δίνει ευκαιρίες είναι οι άλλοι άνθρωποι να κάνουν χαζά πράγματα

Warren Buffett: Αυτό που σου δίνει ευκαιρίες είναι οι άλλοι άνθρωποι να κάνουν χαζά πράγματα

Ο Warren Buffett το Σάββατο συνόψισε σε μία φράση τη στρατηγική που τον βοήθησε να συγκεντρώσει τον πλούτο του. «Αυτό που σου δίνει ευκαιρίες είναι οι άλλοι άνθρωποι να κάνουν χαζά πράγματα», είπε ο «Μάντης της Ομάχα» κατά την ομιλία του στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway.

Όπως αναφέρει το CNBC ο Buffett σημείωσε ότι η επένδυση αξίας αναφέρεται συνήθως στην αγορά υποτιμημένων μετοχών ή επιχειρήσεων όταν οι άλλοι τις πωλούν με έκπτωση και στη συνέχεια τη διατήρησή τους μακροπρόθεσμα. Αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει σε μερικές από τις μεγαλύτερες επενδύσεις του είπε -ειδικά όταν άλλοι βρίσκονταν σε κατάσταση πανικού.

Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, ο θρυλικός επενδυτής αγόρασε την Bank of America, η οποία εξακολουθεί να είναι μία από τις μεγαλύτερες συμμετοχές του. Απέκτησε επίσης μετοχές της Goldman Sachs, τις οποίες όμως πούλησε.

Η εξαγορά όταν οι άλλοι πουλούσαν από φόβο βοήθησε εν μέρει την Berkshire να αποδώσει το επιβλητικό ποσό του 3.787.464% από το 1965 έως το τέλος του περασμένου έτους. Αυτό είναι πολύ περισσότερο από την απόδοση του S&P 500 κατά 24.708% στο ίδιο διάστημα.

Και ενώ ο Buffett αναγνωρίζει ότι ο κόσμος αλλάζει, πιστεύει ότι οι ευκαιρίες για επενδύσεις σε αξίες αφθονούν.

«Στα 58 χρόνια που είμαι στο τιμόνι της Berkshire, θα έλεγα ότι έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των ανθρώπων που κάνουν χαζά πράγματα, και κάνουν πολύ χαζά πράγματα», είπε. «Ο λόγος που το κάνουν είναι επειδή, σε κάποιο βαθμό, μπορούν να πάρουν χρήματα από τους ανθρώπους πολύ πιο εύκολα από ό,τι όταν ξεκινήσαμε».

«Θα ήθελα πολύ να γεννηθώ σήμερα, με όχι και τόσο πολλά χρήματα και ελπίζω ότι θα τα μετατρέψω σε πολλά χρήματα», δήλωσε ο Buffett.

Από την άλλη πλευρά ο Charlie Munger, αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway και επί μακρόν δεξί χέρι του Buffett, έχει μια πιο απαισιόδοξη άποψη για τις επενδύσεις αξίας.

«Νομίζω ότι οι επενδυτές αξίας θα είναι πιο δύσκολες τώρα που υπάρχουν τόσοι πολλοί οι οποίοι ανταγωνίζονται για ένα μειωμένο πλήθος ευκαιριών», δήλωσε ο Munger. «Η συμβουλή μου προς τους επενδυτές αξίας είναι να συνηθίσουν ότι θα βγάζουν λιγότερα χρήματα».

Παρά τις πιο δυσοίωνες προοπτικές του Munger για τις επενδύσεις αξίας, ο Buffett πιστεύει ότι οι ευκαιρίες θα παρουσιαστούν στους επενδυτές αξίας, δεδομένης της βραχυπρόθεσμης στόχευσης τόσων πολλών ανθρώπων στη σημερινή κοινωνία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Berkshire: Κέρδη 35,5 δισ. δολ. στο α’ τρίμηνο

Πρόβλημα στα εμπορικά ακίνητα βλέπει ο Charlie Munger της Berkshire Hathaway

O 92χρονος Warren Buffett αποκαλύπτει το μυστικό του: Τρώει σαν 6χρονο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News