Business & Finance Παρασκευή 8/01/2021, 10:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Boeing: Πρόστιμο 2,5 δισ. δολαρίων για την απάτη των 737 Max

Boeing: Πρόστιμο 2,5 δισ. δολαρίων για την απάτη των 737 Max

Πρόστιμο 2,5 δισ. δολαρίων επέβαλε στην Boeing το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αφότου της απήγγειλε κατηγορίες για απάτη και συνωμοσία, σε σχέση με τις δύο συντριβές των αεροσκαφών 737 Max.

Οι υπάλληλοι της Boeing επέλεξαν «το μονοπάτι του κέρδους έναντι της ειλικρίνειας, αποκρύπτοντας σημαντικές πληροφορίες» από την αρμόδια εποπτική αρχή Federal Aviation Administration (FAA), αναφέρει η ανακοίνωση της εισαγγελίας. Και προσθέτει ότι η εταιρεία συμμετείχε σε «προσπάθεια να καλυφθεί η εξαπάτηση». 

Υπενθυμίζεται ότι τα αεροπλάνα Max καθηλώθηκαν στο έδαφος σε όλο τον κόσμο το Μάρτιο του 2919, έπειτα από τις συντριβές δύο πτήσεων, στην Ινδονησία και στην Αιθιοπία, στις οποίες χάθηκαν 346 ζωές. 

Έρευνα του αμερικανικού Κογκρέσου κατέληξε ότι η Boeing προωθούσε μία «κουλτούρα απόκρυψης» και ήταν «πολύ αναποτελεσματική» στον έλεγχο της δημιουργίας του Max. 

Ο Γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ είχε κατηγορήσει την εταιρεία σε σχετική επιτροπή τον Οκτώβριο του 2019 ότι πουλά «ιπτάμενα φέρετρα», εξαιτίας της απόφασής της να κρύψει τα ζητήματα που είχαν τα αεροπλάνα της από τους πιλότους. 

Η Boeing παραδέχθηκε ότι δύο από τους τεχνικούς πιλότους της εξαπάτησαν τις αρχές γύρω από την ασφάλεια του λογισμικού του Max που ενεπλάκη και στις δύο συντριβές. Και στις δύο περιπτώσεις, τα αεροπλάνα έπεσαν λίγο μετά την απογείωση, όταν οι πιλότοι τους δεν κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο, αφότου η μύτη του αεροσκάφους στράφηκε προς τα κάτω. 

Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην εταιρεία περιλαμβάνει αποζημίωση 2,2 δισ. δολαρίων για τις οικογένειες των θυμάτων και 243 εκατ. δολάρια πρόστιμο. Από την πλευρά της, η Boeing για μία ακόμα φορά επέρριψε τις ευθύνες σε πρώην εργαζομένους της. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News