Business & Finance Δευτέρα 1/05/2023, 20:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμια Τράπεζα: Νέα μεθοδολογία για την αξιολόγηση του επιχειρηματικού κλίματος σε 180 χώρες

Παγκόσμια Τράπεζα: Νέα μεθοδολογία για την αξιολόγηση του επιχειρηματικού κλίματος σε 180 χώρες

Η Παγκόσμια Τράπεζα παρουσίασε τη Δευτέρα νέα μεθοδολογία και βελτιωμένες εγγυήσεις για την αξιολόγηση του επιχειρηματικού κλίματος σε έως και 180 χώρες μετά τις δυσάρεστες αποκαλύψεις για παρατυπίες στα δεδομένα και ευνοιοκρατία προς την Κίνα που την ανάγκασαν να ακυρώσει τις σημαντικότερες κατατάξεις της πριν από δύο χρόνια.

Η τράπεζα κατήργησε την κατάταξη «Doing Business» τον Σεπτέμβριο του 2021, επικαλούμενη εσωτερικούς ελέγχους και μια ανεξάρτητη έρευνα που διαπίστωσε ότι ανώτερα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας είχαν ασκήσει πιέσεις στο προσωπικό για να τροποποιήσουν τα δεδομένα ώστε να ευνοήσουν την Κίνα. Επικαλέστηκε παρατυπίες στα δεδομένα που αύξησαν επίσης τις κατατάξεις άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Αζερμπαϊτζάν.

Μια πιλοτική έκδοση της νέας ετήσιας σειράς αντικατάστασης με την ονομασία «Business Ready» θα δημοσιευθεί την άνοιξη του 2024, καλύπτοντας μια αρχική ομάδα 54 οικονομιών στην Ασία, τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την υποσαχάρια Αφρική, ανέφερε η Τράπεζα.

Περισσότερες χώρες θα προστεθούν τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς η Τράπεζα θα βελτιώνει τη μεθοδολογία της και θα αναπτύσσει το νέο έργο, το οποίο έχει ως στόχο να βοηθήσει τις χώρες να προσελκύσουν επενδύσεις και να ενισχύσουν τις θέσεις εργασίας και την παραγωγικότητα για την επιτάχυνση της ανάπτυξης.

«Το Business Ready αντικατοπτρίζει μια πιο ισορροπημένη και διαφανή προσέγγιση για την αξιολόγηση του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος μιας χώρας», ανέφερε η Τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Indermit Gill δήλωσε ότι η νέα προσέγγιση επιτρέπει «μια πληρέστερη και πιο σαφή μέτρηση του επενδυτικού κλίματος των χωρών», κάτι που, όπως είπε, χρειάζεται επειγόντως σε μια παγκόσμια οικονομία που βρίσκεται εν μέσω γενικευμένης επιβράδυνσης.

Το «Business Ready» διαμορφώθηκε βάσει συστάσεων εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας, κυβερνήσεων, του ιδιωτικού τομέα και ομάδων της κοινωνίας των πολιτών και περιλαμβάνει για πρώτη φορά τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως αυτά ορίζονται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η ρύθμιση μπορεί επίσης να έχει θετικές πτυχές.

«Το κύριο πράγμα που πήγε στραβά ήταν ότι η ακεραιότητα των δεδομένων του Doing Business διακυβεύτηκε», δήλωσε στο Reuters ο Norman Loayza, διευθυντής της Ομάδας Δεικτών της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία ηγείται του έργου. «Το κύριο σημείο για εμάς είναι ότι πρέπει να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα των δεδομένων και έχουμε μια πολύ ολοκληρωμένη προσέγγιση για να το κάνουμε αυτό».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News