Business & Finance Πέμπτη 13/04/2023, 21:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλότερη των αμοιβών των CEO των Goldman Sachs και JPMorgan αυτή του CEO της Exxon

Υψηλότερη των αμοιβών των CEO των Goldman Sachs και JPMorgan αυτή του CEO της Exxon

Ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil Corp., Darren Woods έλαβε αύξηση μισθού κατά 52% το 2022, καθιστώντας τη συνολική αποζημίωσή του υψηλότερη από αυτή των CEOs των Goldman Sachs Group Inc. και JPMorgan Chase & Co. 
Η αμοιβή του Woods ανήλθε σε 35,9 εκατ. δολάρια πέρυσι, κυρίως λόγω των δικαιωμάτων σε μετοχές, μέρος των σχεδόν 120 εκατ. δολαρίων που μοιράζονται μεταξύ των πέντε κορυφαίων στελεχών του πετρελαϊκού γίγαντα, σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση της εταιρείας. Ο Woods έλαβε επίσης αύξηση 10% στον μισθό του το 2023, ανεβάζοντάς τον στα 1,9 εκατ. δολάρια. 

Η αύξηση έρχεται σε μια εποχή που οι παραδοσιακά υψηλά αμειβόμενες εταιρείες στον χρηματοπιστωτικό και τεχνολογικό τομέα διατηρούν σταθερές ή ακόμη και μειώνουν τις αποζημιώσεις τους μετά από μια δύσκολη για τις αγορές χρονιά. Συγκριτικά, η αμοιβή του CEO της Chevron Corp, Mike Wirth ανέβηκε μόλις 4% το 2022 στα 23,6 εκατ. δολάρια, ενώ ο Jamie Dimon της JPMorgan και ο David Solomon της Goldman έλαβαν 34,5 εκατ. δολάρια και 25 εκατ. δολάρια αντίστοιχα. 

Ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της Shell Plc, Ben van Beurden, έλαβε αύξηση 53%, αλλά η αμοιβή του ανήλθε πέρυσι σε μόλις 9,7 εκατ. λίρες (12,1 εκατ. δολάρια).

Η πληρωμή υπογραμμίζει πως η Exxon επωφελήθηκε καθώς οι αγορές εμπορευμάτων κλυδωνίστηκαν πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές με αυξημένο ενεργειακό κόστος, από το φυσικό αέριο στην Ευρώπη έως τη βενζίνη στις ΗΠΑ. Τα ετήσια κέρδη και η τιμή της μετοχής της Exxon σημείωσαν και τα δύο υψηλά ρεκόρ κατά τη διάρκεια του έτους. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε την εταιρεία ότι βγάζει περισσότερα χρήματα από τον Θεό.

Ο Woods υπερασπίστηκε τα κέρδη της εταιρείας του το 2022, λέγοντας ότι οι επιθετικές κεφαλαιουχικές δαπάνες της Exxon πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των βασικών αγορών εφοδιασμένων με ενέργεια όταν σημειώθηκαν ελλείψεις. 

«Το έργο μας ξεκίνησε πριν από χρόνια, πολύ πριν από την πανδημία, και επιλέξαμε να επενδύσουμε αντικυκλικά», δήλωσε τον Ιανουάριο. «Επενδύσαμε όταν οι άλλοι έκαναν πίσω, διαψεύδοντας τη κοινή λογική».

Η στρατηγική του Woods βασίστηκε επίσης σε εκτεταμένες περικοπές κόστους. Μείωσε το εργατικό δυναμικό στο χαμηλότερο επίπεδο από τη συγχώνευση με την Mobil πριν από δύο και πλέον δεκαετίες, συγχώνευσε επιχειρηματικά τμήματα και πούλησε περιουσιακά στοιχεία στο πλαίσιο ενός σχεδίου εξοικονόμησης 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσιο κόστος. Αυτό είναι αρκετό για να πληρώσει περίπου τα δύο τρίτα του ετήσιου μερίσματος της εταιρείας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News