Business & Finance Τρίτη 11/04/2023, 17:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επόμενη απειλή για το Airbnb: Τάσεις φυγής από τους μεγάλους hosts

Η επόμενη απειλή για το Airbnb: Τάσεις φυγής από τους μεγάλους hosts

Μέσα από τους κόλπους της ίδιας της Airbnb αναδύεται η επόμενη απειλή για την πλατφόρμα, καθώς καλείται πλέον να ανταγωνιστεί με τους καλύτερους και πιο πεπειραμένους οικοδεσπότες της. Αυτή είναι η προειδοποίηση του short seller Edwin Dorsey, ο οποίος δημοσιεύοντας σχετική έρευνα για τις τάσεις «φυγής» των ιδιοκτητών και των superhosts από την Airbnb στην ιστοσελίδα του «The Bear Cave», οδήγησε την περασμένη εβδομάδα σε πτώση της μετοχής της.

«Η εταιρεία θα πρέπει τώρα να ανταγωνιστεί με τους καλύτερους και μεγαλύτερους οικοδεσπότες της», έγραψε χαρακτηριστικά ο Dorsey πριν από μερικές ημέρες, λέγοντας πως ξεκινούν να δημιουργούν δικές τους πλατφόρμες για άμεση δέσμευση καταλύματος και προσφορές, ώστε οι πελάτες να μπορούν να παρακάμψουν την πλατφόρμα. Σημειώνεται πως σύμφωνα με την ανάρτησή του, οι επισκέπτες καταβάλλουν περίπου το 14% της χρέωσης υπηρεσίας και οι ιδιοκτήτες περίπου το 3%.

Μάλιστα, ο Dorsey βρήκε ένα κατάλυμα της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Stay Heirloom, το οποίο -για δύο διανυκτερεύσεις- ήταν φθηνότερο κατά 125 δολάρια εάν το έκλεινε κανείς απευθείας από την ιστοσελίδα σε σχέση με την πλατφόρμα της Airbnb.

Ρεκόρ κρατήσεων στο Airbnb

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι ιδιοκτήτες απομακρύνονται από την πλατφόρμα είναι η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας AirDNA, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων που έκλεισαν οι επισκέπτες το 2022 άγγιξε ιστορικό ρεκόρ. 

Η τάση αυτή ενδέχεται να απειλεί το Airbnb, διότι οι κορυφαίοι οικοδεσπότες της αγοράς, που είναι πιθανό να δημιουργήσουν παράλληλα δικές τους ιστοσελίδες, αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μερίδιο των κρατήσεων. Ενδεικτικά, για το 2022 το κορυφαίο 1% των ιδιοκτητών στην Airbnb και την ανταγωνιστική εταιρεία Vrbo, διαχειρίζεται περίπου το 23% των προσφερόμενων καταλυμάτων και παράγει περίπου το 28% των συνολικών εσόδων.

Από αυτούς μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος είναι οι superhosts, δηλαδή όσοι έχουν τουλάχιστον 10 ταξίδια ή τρεις κρατήσεις που συνολικά φτάνουν τις 100 διανυκτερεύσεις, καθώς και υψηλό επίπεδο αποδοχών σε αιτήματα κράτησης, χαμηλά επίπεδα ακυρώσεων και αξιολογήσεις άνω του 4,8/5 από τους επισκέπτες. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Πάνω από το ρεκόρ του 2019 οι κρατήσεις πέρυσι

Τα πρώτα μηνύματα από Airbnb και ξενοδοχεία και οι ευάλωτοι δανειολήπτες που… αναζητούνται

Αγορά κατοικίας: Οι πρωτοβουλίες της Πορτογαλίας και η περίπτωση της Ελλάδας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News