Business & Finance Παρασκευή 7/04/2023, 09:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί η Ουκρανία δεν έχει δει ακόμα τα χρήματα από την πώληση της Chelsea από τον Abramovich;

Γιατί η Ουκρανία δεν έχει δει ακόμα τα χρήματα από την πώληση της Chelsea από τον Abramovich;

Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από τον Μάιο του 2022, όταν ο Ρώσος μεγιστάνας Roman Abramovich πούλησε την βρετανική ομάδα ποδοσφαίρου Chelsea, αφότου μπήκε στη λίστα των κυρώσεων της Βρετανίας για της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τους δεσμούς του με τον Ρώσο πρόεδρο. Όμως τα έσοδα της πώλησης, που υποτίθεται ότι θα πήγαιναν για την ενίσχυση της Ουκρανίας, δεν έχουν φτάσει ακόμα στην εμπόλεμη χώρα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, σχεδόν ένα χρόνο μετά, τα 2,9 δισ.  δολάρια παραμένουν μπλοκαρισμένα σε βρετανικό λογαριασμό.

Ένα ίδρυμα που ιδρύεται για να βοηθήσει την Ουκρανία με τα χρήματα αυτά, είναι σχεδόν έτοιμο.  «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε και περιμένουμε απλώς την έγκριση», δήλωσε ο Mike Penrose, πρώην επικεφαλής της Unicef στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος ασκεί καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στο νέο ίδρυμα. «Υπάρχουν πολυπλοκότητες και καθυστερήσεις που βασίζονται στην πολιτική έγκριση τόσο μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ όσο και εντός του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ο Penrose είπε στο Bloomberg ότι η ομάδα του είχε ολοκληρώσει όλα τα έγγραφα που απαιτούνται για τη δημιουργία του ιδρύματος, ενώ έχει προτείνει τον Γενικό Γραμματέα του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων Jan Egeland για τη θέση του προέδρου.

 «Δεν πρόκειται να λάβουμε καμία απόφαση μέχρι να μάθουμε ότι τα χρήματα έρχονται», είπε ο Penrose. «Δεν θέλουμε να καταλήξουμε με μια φιλανθρωπική οργάνωση, αλλά χωρίς χρήματα».

Το ίδρυμα σχεδιάζει να επικεντρωθεί σε ανθρωπιστικά projects που υποστηρίζουν ιατρικά, εκπαιδευτικά προγράμματα και προγράμματα στέγασης για Ουκρανούς, πρόσθεσε.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Ευρώπη: Το κυνήγι της περιουσίας των Ρώσων – Πόσα έχει δεσμεύσει η Ελλάδα

Το μυστήριο του εγκαταλελειμμένου σκάφους Έλληνα επιχειρηματία: Το αγόρασε Ρώσος – Κανείς δεν το θέλει

Κυρώσεις: Η Ρωσία βλέπει (επιτέλους) τα πρώτα πλήγματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News