Business & Finance Παρασκευή 27/01/2023, 07:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικογένεια ή χρήμα; Να τι πραγματικά θέλουν οι γονείς για τα παιδιά τους

Οικογένεια ή χρήμα; Να τι πραγματικά θέλουν οι γονείς για τα παιδιά τους

Τελικά τι ευχή κάνει ένας γονέας για τη ζωή του παιδιού του όσο μεγαλώνει; Η ευτυχία σίγουρα είναι η πρώτη απάντηση, ωστόσο αν το αναλύσουμε περισσότερο οι απόψεις διίστανται.

Οι Αμερικάνοι θέλησαν πάντως να ερευνήσουν τη συγκεκριμένη ερώτηση και να ρωτήσουν του πολίτες. Είναι άγνωστο αν η απάντηση αγγίζει τα ελληνικά δεδομένα, ωστόσο σίγουρα υποδηλώνει μία αλλαγή σκέψης για το τι μετράει πια περισσότερο στη ζωή ενός ανθρώπου και του… παιδιού του.

Η μελέτη που δημοσίευσε πρόσφατα η Pew Research, έδειξε πως μόλις το ένα πέμπτο περίπου των Αμερικανών γονέων δηλώνουν ότι είναι σημαντικό γι’ αυτούς τα παιδιά τους να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια.

Αυτή η απάντηση δόθηκε παρά το γεγονός πως οι ερωτηθέντες ανέφεραν πως η ανατροφή των παιδιών τους προκαλεί χαρά.

Ωστόσο αυτό που επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών γονέων -περίπου το 90%- για τα παιδιά τους είναι η οικονομική ανεξαρτησία και να έχουν μια δουλειά που να τους αρέσει.

Οι μισοί από τους γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι δεν ήταν πολύ σημαντικό ή καθόλου σημαντικό γι’ αυτούς αν τα παιδιά τους παντρευτούν ή αποκτήσουν παιδιά.

Οικογένεια ή χρήμα; Να τι πραγματικά θέλουν οι γονείς για τα παιδιά τους-1
Τι απάντησαν οι Αμερικάνοι στην έρευνα. Περιοδικό: Time

Το μεγάλο ποσοστό μάλιστα εξέπληξε τους ίδιους τους ερευνητές της έρευνας και τους κοινωνιολόγους.

«Νομίζω ότι είναι αρκετά προκλητικό», λέει ο Philip Cohen, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Maryland, College Park, ο οποίος μελετά την οικογένεια και την ανισότητα.

«Είναι πολύ μεγαλύτερη η διαφορά μεταξύ της οικονομικής ανεξαρτησίας και του γάμου από ό,τι περίμενα», προσθέτει.

Από την πλευρά του ο  Kay Hymowitz, συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μανχάταν δήλωσε ότι τα «αρκετά εντυπωσιακά» αποτελέσματα «δεν είναι πολύ καλό σημάδι».

Οι ερευνητές της μελέτης δήλωσαν ότι αν και είναι εντυπωσιακά τα αποτελέσματα, δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουν αυτή την τάση.

«Κάναμε μια έρευνα το 2018 με εφήβους και ομοίως έδιναν προτεραιότητα στην καριέρα έναντι του γάμου και των παιδιών» , λέει η συνεργάτης της Pew, Rachel Minkin. 

Η ίδια δικαιολόγησε αυτή τη τάση λέγοντας πως πλέον μεγάλη μερίδα ανθρώπων παντρεύονται σε μεγάλη ηλικία και ότι αρκετοί εγκαταλείπουν πιο μεγάλοι τα πατρικά τους.

Δεδομένου του πόσο πολύ φαίνεται να απολαμβάνουν οι γονείς την ανατροφή των παιδιών τους, τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτές τις απαντήσεις; Οι κοινωνιολόγοι έχουν διάφορες θεωρίες.

Είναι η οικονομία

Λόγω του πλήγματος της οικονομίας ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, η αβεβαιότητα που νιώθουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι ως προ τη δουλειά του έχει αυξηθεί. Έτσι αρκετοί γονείς θεωρούν πως αν τα παιδιά τους επικεντρωθούν στην καριέρα θα είναι σε θέση να φροντίζουν τον εαυτό του και άρα να επιβιώσουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Είναι η τωρινή κατάσταση

Η έρευνα της Pew διαπίστωσε επίσης ότι η μεγαλύτερη ανησυχία των γονέων για τα παιδιά τους είναι αν θα καταφέρουν να διαχειριστούν το άγχος ή την κατάθλιψη και η δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία τους είναι αν το παιδί τους θα πέσει θύμα εκφοβισμού.

«Το γεγονός πως οι γονείς ανησυχούν για το τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον, έχει ως αποτέλεσμα να μην σκέφτονται για τα παιδιά τους αποφάσεις που καθορίζουν σε τόσο μεγάλο βαθμό την ζωή τους, όπως η δημιουργία οικογένειας».

Είναι η επιλογή της ανεξαρτησίας

Ένα άλλο εύρημα της έρευνας του Pew είναι ότι οι περισσότεροι γονείς δεν ενοχλούνται ιδιαίτερα για την επιβολή των θρησκευτικών και πολιτικών τους πεποιθήσεων στα παιδιά τους, προτιμώντας να δίνουν έμφαση στην ηθική και έντιμη συμπεριφορά και στην αποδοχή των ανθρώπων που είναι διαφορετικοί από αυτούς.

«Πλέον οι γονείς δεν ενδιαφέρονται τόσο ώστε να διατηρούν οι παραδόσεις από γενιά σε γενιά» λέει ο Cohen, επισημαίνοντας πως για κάποιους ο γάμος και τα παιδιά είναι ένας τρόπος να διατηρηθεί η οικογενειακή παράδοση, όπως συμβαίνει και με τη θρησκεία.

Αντί λοιπόν να ακολουθούν αυτές τις παραδόσεις, οι Αμερικανοί γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να επιλέξουν το δικό τους δρόμο. «Ο γάμος και τα παιδιά δεν θεωρούνται πλέον ζωτικής σημασίας για να έχει κάποιος μία ολοκληρωμένη ζωή. Νομίζω ότι η αμερικανική κοινωνία συνεχίζει να κινείται προς την ολοκλήρωση και την επιτυχία μέσω της ανεξαρτησίας», λέει ο Sabey.

Διαβάστε επίσης:

Μην πείτε σε όλα «ναι»: Πώς και γιατί να διαφωνήσετε σε μια συνέντευξη για δουλειά

Μήπως είστε εθισμένοι στη δουλειά; Το απλό τεστ που βρίσκει τους εργασιομανείς

Έξι συνήθειες που θα σε κάνουν δισεκατομμυριούχο – Τις ακολουθούν εκατοντάδες πλούσιοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News