Business & Finance Σάββατο 5/11/2022, 10:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δισεκατομμυριούχος αποκαλύπτει: Το ένα πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε εάν θέλετε να γίνετε πλούσιοι

Δισεκατομμυριούχος αποκαλύπτει: Το ένα πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε εάν θέλετε να γίνετε πλούσιοι

«Εάν χρησιμοποιείτε πιστωτικές κάρτες, τότε δεν θέλετε να γίνετε πλούσιοι», λέει ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Mark Cuban. Η συμβουλή του προς όποιον θέλει να δημιουργήσει περιουσία είναι να αποπληρώσει όλες του τις πιστωτικές κάρτες και μετά να τις κάψει.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις πιστωτικές κάρτες είναι τα υψηλά τους επιτόκια, σημειώνει ο Cuban, σύμφωνα με το CNBC. Στις ΗΠΑ, το μέσο επιτόκιο μιας πιστωτικής κάρτας είναι 16,65% και σε κάποιες κάρτες φτάνει ακόμα και στο 36%.

«Οι πιστωτικές κάρτες δεν είναι φίλος σας. Οι χρεωστικές κάρτες είναι OK, εάν δεν χρεώνουν προμήθειες», εξηγεί.

Ο Cuban αναγνωρίζει ότι κανείς μπορεί να αποφύγει τις υψηλές χρεώσεις τόκων εάν αποπληρώνει το σύνολο της οφειλής στην πιστωτική του κάρτα κάθε μήνα. Όμως, όπως λέει, για τους περισσότερους ανθρώπους αυτό είναι δύσκολο.

Δισεκατομμυριούχος αποκαλύπτει: Το ένα πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε εάν θέλετε να γίνετε πλούσιοι-1
φωτ.: AP

 

Και εάν δεν πληρώνετε το σύνολο της οφειλής, τότε οι τόκοι συσσωρεύονται. Κάποιες φορές, η ελάχιστη καταβολή μετά βίας καλύπτει τις χρεώσεις τόκων, έτσι εάν πληρώνετε μόνο την ελάχιστη καταβολή κάθε μήνα, τότε απλά μειώνετε τους τόκους αντί για το υπόλοιπο της πιστωτικής κάρτας.

Αντίθετα, όταν αποπληρώνετε εντελώς μια πιστωτική κάρτα με επιτόκιο 15% ή 20%, απελευθερώνετε τα χρήματα που θα δίνατε για τόκους, ώστε να τα ξοδέψετε ή να τα επενδύσετε κάπου αλλού, σύμφωνα με τον Cuban.

Τι να κάνετε αντί να χρεώνετε πιστωτικές κάρτες

Ο Mark Cuban σημειώνει ότι είναι καλύτερο να πάρετε ένα προσωπικό δάνειο, αντί να χρησιμοποιείτε πιστωτικές κάρτες. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, ένα προσωπικό δάνειο διάρκειας 24 μηνών έχει επιτόκιο περίπου 8,73%, αλλά και σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να φτάσει στο 36% (καθώς εξαρτάται από τη φερεγγυότητα του δανειολήπτη).

Τι λένε οι ειδικοί

Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι επισημαίνουν ότι η συνετή χρήση των πιστωτικών καρτών μπορεί να είναι ένα εργαλείο για να χτίσει κανείς τη φερεγγυότητά του και έτσι να εξασφαλίσει καλύτερα επιτόκια όταν θα θέλει να πάρει ένα στεγαστικό δάνειο.

Από την άλλη, οι πιστωτικές κάρτες προσφέρουν πλεονεκτήματα, όπως η προστασία του αγοραστή όταν κανείς ψωνίζει online ή πόντους επιβράβευσης.

Όσο για τη συμβουλή του Mark Cuban σε σχέση με τα προσωπικά δάνεια, ο Ted Rossman, της Bankrate.com, λέει στο CNBC ότι τέτοιου είδους δάνεια είναι μια καλή επιλογή όταν κάποιος έχει ένα έκτακτο έξοδο, όπως για παράδειγμα για να κάνει κάποια εργασία στο σπίτι του ή για να μαζέψει όλες του τις οφειλές από πιστωτικές κάρτες. «Νομίζω ότι θα ήταν πολύ επικίνδυνο να πάρει κανείς δάνειο για να χρηματοδοτήσει τις διακοπές του ή την αγορά ενός σκάφους ή μια άλλη μη αναγκαία δαπάνη», σημειώνει.

Επιπλέον, εάν κάποιος χρησιμοποιεί ένα δάνειο για να καλύψει τα καθημερινά του έξοδα, «μοιάζει σαν ένα συστημικό πρόβλημα, που δεν έχει τέλος», εξηγεί ο Rossman.

«Εάν τα έξοδά σας είναι κατά κανόνα υψηλότερα από τα εισοδήματά σας, κάτι πρέπει να γίνει. Πρέπει να βρείτε τρόπο είτε να βγάζετε περισσότερα ή να ξοδεύετε λιγότερα», εξηγεί.

Ποιος είναι ο Mark Cuban 

O Mark Cuban, που ίδρυσε την Broadcast.com το 1995 και τέσσερα χρόνια αργότερα την πούλησε στη Yahoo αντί 5,7 δισ.  δολαρίων, θεωρείται ένας γκουρού της τεχνολογίας και των επενδύσεων. 

Σήμερα, διαθέτει προσωπική περιουσία 4,5 δισ. δολαρίων, έχει αγοράσει την ομάδα του NBA Dallas Mavericks και έχει επενδύσει σε δεκάδες startups.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Τι χρειάζεται για να γίνεις επιτυχημένος: Ένας δισεκατομμυριούχος αποκαλύπτει

Όταν ο 18χρονος Bill Gates ζητούσε δουλειά: Τα 4 λάθη που δεν πρέπει να κάνετε

Τι συμβουλεύει ο Elon Musk τους νέους που θέλουν να γίνουν σαν αυτόν 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News