Business & Finance Δευτέρα 7/12/2020, 09:03 ΦΟΡΟΤΕΧΝΗΣ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Τα τέλη κυκλοφορίας και το σύστημα «pay as you go»

Τα τέλη κυκλοφορίας και το σύστημα «pay as you go»

Τη δυνατότητα στους οδηγούς να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες τους και να τις ανακτήσουν ακόμη και ύστερα από έναν ή δύο μήνες πληρώνοντας όμως την αντίστοιχη αναλογία των τελών κυκλοφορίας, σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Η πανδημία γίνεται αιτία για να ανασχεδιαστεί όλο το σύστημα με τις πινακίδες και να αποκτήσει χαρακτηριστικά περισσότερης… δικαιοσύνης αλλά και λιγότερης ταλαιπωρίας.

Το «έκτακτο» -αλλά εδώ και χρόνια- μέτρο της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα που κάθε χρόνο ενεργοποιούνταν από τις φορολογικές αρχές τον Μάιο ή τον Ιούνιο, σχεδιάζεται να ενεργοποιηθεί φέτος από τον Ιανουάριο. Έτσι, ο οδηγός θα μπορεί να καταθέσει τις πινακίδες ηλεκτρονικά – η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει προς το τέλος του μήνα- και να τις ανακτήσει όποια στιγμή θέλει πληρώνοντας όμως μόνο τα τέλη που αντιστοιχούν στο διάστημα κυκλοφορίας του οχήματος. Ο ανασχεδιασμός του συστήματος προϋποθέτει χρόνο για προετοιμασία. Έτσι, η όλη διαδικασία κατάθεσης πινακίδων, πληρωμής τελών κυκλοφορίας αναμένεται να πάρει παράταση για τουλάχιστον έναν μήνα.

Η διαφορά στο σύστημα που προωθείται για το 2021 συγκριτικά με το αντίστοιχο των προηγούμενων ετών, έχει να κάνει με τη «διάρκεια» της καταβολής των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα. Πέρυσι, έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα. Όποιος αποφάσιζε να πάρει πίσω τις πινακίδες του Απρίλιο, πλήρωνε τα εννέα δωδέκατα των τελών κυκλοφορίας ενώ όποιος έκανε την ανάκτηση τον Ιούλιο, πλήρωνε τα μισά τέλη καθώς θα μπορούσε να κυκλοφορήσει το όχημα για τη μισή χρονιά. Δεν του δινόταν η δυνατότητα όμως να καταθέσει τις πινακίδες στο τέλος του χρόνου και να τις ανακτήσει τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

Από φέτος, αναμένεται να συμβεί και αυτό και η αιτία θα είναι η πανδημία. Όσοι εκτιμούν ότι το πρώτο δίμηνο της χρονιάς δεν θα χρειαστούν το όχημά τους, θα μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες και να τις ανακτήσουν από τον Μάρτιο και μετά. Ειδικά για τα οχήματα μεγάλου κυβισμού που κυκλοφόρησαν πριν από το 2010 (σ.σ σε αυτά τα τέλη εξακολουθούν και υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό), η κατάθεση πινακίδων έστω και για ένα δίμηνο μπορεί να έχει νόημα οικονομικά καθώς τα τέλη φτάνουν και στα 600 και στα 700 ή ακόμη και στα 900 ευρώ. Επίσης, με την προσωρινή ακινησία επιμερίζονται τεκμήρια και φόρος πολυτελούς διαβίωσης.

Η επιλογή θα γίνεται «άπαξ» και θα επιτρέπεται το ηλεκτρονικό «πάρε-δώσε» με τις πινακίδες. Δηλαδή, από τη στιγμή που ο οδηγός θα καταθέσει τις πινακίδες του μέχρι το τέλος του έτους ή μέχρι την προθεσμία που θα ανακοινωθεί, θα έχει το δικαίωμα να τις ανακτήσει μια φορά μέσα στο έτος. Αυτός θα αποφασίσει πότε θα γίνει αυτό. Ωστόσο, από την στιγμή που θα επαναφέρει το όχημα στην κυκλοφορία θα πρέπει να πληρώσει την αναλογία των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος του έτους. Αν ύστερα από μερικούς μήνες αποφασίσει να ακινητοποιήσει εκ νέου το όχημά του, κανείς δεν θα βρεθεί να του δώσει χρήματα πίσω.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News