ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις στις συντάξεις και μέτρα στήριξης «τρώνε» το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων

Αυξήσεις στις συντάξεις και μέτρα στήριξης «τρώνε» το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων

Η αύξηση των συντάξεων έχει πλέον κλειδώσει στο 7,75% μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού, καθώς τα νέα δεδομένα για ανάπτυξη και πληθωρισμό οδηγούν σε μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές που εκτιμούνταν όλο το προηγούμενο διάστημα. Οι αυξήσεις στις συντάξεις ενισχύουν κατά πολύ τα έξοδα των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία όμως και το 2023 θα παραμείνουν πλεονασματικά. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού, το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 749 εκατ. ευρώ αλλά θα είναι μειωμένο κατά 243 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022.

Αυξημένα έσοδα

Τα έσοδα προβλέπεται ότι θα είναι αυξημένα κατά 952 εκατ. ευρώ:

  1. 262 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εκτιμώμενη αύξηση της απασχόλησης
  2. 527 εκατ. ευρώ λόγω της αύξηση της επιχορήγησης που προορίζεται για την κάλυψη της δαπάνης για συνταξιοδοτικές παροχές κύριας ασφάλισης.

Αυξημένες δαπάνες

Αντίστοιχα, οι δαπάνες προβλέπεται να είναι αυξημένες κατά 1.099 εκατ. ευρώ. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση της δαπάνης των κύριων συντάξεων κατά 1.428 εκατ. ευρώ ως επίπτωση:

  1. της αναπροσαρμογής των συντάξεων κατά 7,75%, η οποία οδηγεί σε επιπλέον δαπάνη ύψους 909 εκατ. ευρώ
  2. της αύξησης του ρυθμού απονομής νέων συντάξεων.

Αντίθετα, παρουσιάζεται διαφοροποίηση μεταξύ των ετών 2023-2022 κατά:

  1. 389 εκατ. ευρώ στις προνοιακές παροχές εξαιτίας της καταβολής εντός του έτους 2022 της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 377 εκατ. ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους λόγω του υψηλού πληθωρισμού
  2. 137 εκατ. ευρώ της δαπάνης των ΟΚΑ για μεταβιβάσεις προς τρίτους εξαιτίας κυρίως της εκτιμώμενης ολοκλήρωσης της καταβολής εντός του 2022 των αναδρομικών ποσών στους κληρονόμους των συνταξιούχων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα (ν. 4714/2020 και 4767/2020).

Τέλος, σημειώνεται ότι κατά το 2023 προβλέπεται ότι ο e-ΕΦΚΑ θα ενισχυθεί με 165 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό για την κάλυψη της απώλειας από ασφαλιστικές εισφορές του κλάδου επικουρικής ασφάλισης, που εκτιμάται ότι θα προκύψει εξαιτίας της λειτουργίας του ΤΕΚΑ.

Διαβάστε επίσης:

Μίνι ασφαλιστικό: Τι προβλέπει για εισφορές, χρέη και παραγραφή οφειλών

Πώς διαμορφώνονται οι νέες συντάξεις ανά κατηγορία

Χατζηδάκης: Αύξηση 7,75% για τους συνταξιούχους- 1 στους 2 θα πάρει τουλάχιστον μια επιπλέον σύνταξη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News