ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Κλειδώνει σε υψηλότερα επίπεδα η αύξηση

Συντάξεις: Κλειδώνει σε υψηλότερα επίπεδα η αύξηση

Ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης που ανακοινώθηκε χθες από την ΕΛΣΤΑΤ, καθώς η ελληνική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο έτρεξε με 7,7% αλλά και η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, ξεκλειδώνουν υψηλότερες αυξήσεις και για τις συντάξεις.

Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αυξήσεις κοντά στο 5%, αλλά όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, πάμε ολοταχώς για αυξήσεις κοντά στο 6,5% και ίσως και λίγο υψηλότερα εάν  επαληθευθούν και  οι νεότερες εκτιμήσεις για υψηλότερο πληθωρισμό (λόγω της εν εξελίξει νέας έκρηξης των ενεργειακών τιμών)  και φυσικά και υψηλότερου ΑΕΠ.

Η αύξηση των συντάξεων θα γίνεται με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν θα υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Οι τελικές αποφάσεις, βέβαια, όπως αναφέρουν και στελέχη του ΕΦΚΑ, θα ληφθούν στις αρχές του 2023, όπου θα υπάρχουν τα ακριβή δεδομένα τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για την ανάπτυξη. Οι καταβολές των νέων αυξημένων συντάξεων, το πιθανότερο είναι, όπως αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Εργασίας, να ξεκινήσουν  από τον Μάρτιο, προφανώς μαζί με την καταβολή των αναδρομικών, καθώς οι αυξήσεις θα ισχύσουν κανονικά από την 1/1/2023.  

Όσοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά θα δουν μόνο λογιστική αύξηση της σύνταξής τους. Όπως εκτιμούν στον ΕΦΚΑ, οι συνταξιούχοι αυτοί είναι περίπου 800.000. Οι πρώτοι υπολογισμοί αναφέρουν πως περίπου 1,6 έως 1,7 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στην τσέπη τους. Ετσι αύξηση στις συντάξεις θα λάβουν από την 1η Ιανουαρίου:

  • Οι νέοι συνταξιούχοι
  • Οι συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά
  • Οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά μικρότερης της αύξησης

Επίσης διαψεύδονται τα σενάρια που έλεγαν ότι η αύξηση θα αφορούσε μόνο το ποσό της κυρίας σύνταξης. Δηλαδή το 6,5% δεν θα είναι στα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης, αλλά σε όλο το ποσό.  

Έστω για παράδειγμα συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 1.000 ευρώ. Εάν από το νέος έτος η κυβέρνηση αποφασίσει αύξηση 6,5%, ο συνταξιούχος αυτός δικαιούται αύξηση 65 ευρώ/μήνα. Συνεπώς η σύνταξή του θα ανέλθει στα 1.065 ευρώ/μήνα.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News