Business & Finance Παρασκευή 21/10/2022, 23:40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P: Επιβεβαίωσε το ΒΒ+ για την Ελλάδα – Σταθερό το outlook

S&P: Επιβεβαίωσε το ΒΒ+ για την Ελλάδα – Σταθερό το outlook

Στο ΒΒ+ διατήρησε ο οίκος S&P την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, αφήνοντάς την μόλις ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, αποφεύγοντας να κάνει το μεγάλο βήμα και να την ανεβάσει στο επίπεδο του investment grade. Παράλληλα, διατήρησε σταθερό το outlook. 

O οίκος βλέπει ισχυρή ανάπτυξη 5,8% για την χώρα μας το 2022, η οποία όμως θα επιβραδυνθεί στο 1,7% το επόμενο έτος, ενώ η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και οι επιπτώσεις της σκιάζουν τις προοπτικές. 

«Μετά από ένα ισχυρό 2022, αναμένουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επιβραδυνθεί το 2023 σε επίπεδα κάτω του 2%, με πιθανές περαιτέρω ενεργειακές διαταραχές στην Ευρώπη να θολώνουν τις προοπτικές», αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης. «Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας και η επιτάχυνση του πληθωρισμού θα επιβραδύνουν την αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2023 σε λιγότερο από 2% έναντι εκτιμώμενου 5,8% το 2022», τονίζεται.

Την ίδια στιγμή, ο οίκος επισημαίνει ότι ο 12μηνος πληθωρισμός στην Ελλάδα φαίνεται ότι θα υποχωρήσει από το υψηλό πολλών δεκαετιών του Σεπτεμβρίου, ωθώντας τους μισθούς σε μικρή μόνο αύξηση (0,9% σε ετήσια βάση το β’ τρίμηνο του 2022) και αποδυναμώνοντας τη ζήτηση.

Επίσης, παρά τα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων από τις αναταράξεις των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2022 αναμένεται να μειωθεί στο 4% περίπου του ΑΕΠ φέτος, μειούμενο περαιτέρω το 2023 και θέτοντας το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σε πτωτική πορεία.

«Η σταθερή προοπτική αντανακλά την προσδοκία μας ότι τα δημοσιονομικά αποθέματα της Ελλάδας και η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα της πολιτικής της θα επιτρέψουν στη χώρα να απορροφήσει τις έμμεσες επιπτώσεις στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά της από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας», αναφέρει η S&P.

Οι επιδόσεις των δημόσιων εσόδων της Ελλάδας έλαβαν ώθηση από την υψηλή ονομαστική οικονομική ανάπτυξη το 2022 (εκτιμάται σε ποσοστό άνω του 13%), σύμφωνα με τον οίκο. Τα οφέλη προήλθαν από την εκτιμώμενη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά σχεδόν 6% με πλήρη ανάκαμψη του τουριστικού τομέα, ισχυρή άνοδο της απασχόλησης και υψηλό πληθωρισμό. Σε ταμειακή βάση, μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά σχεδόν 18% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021 (χάρη και στις μεγαλύτερες μεταβιβάσεις από τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέτος).

Για την ίδια περίοδο, η S&P εκτιμά ότι οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν κατά σχεδόν 4% λόγω της σταδιακής κατάργησης της στήριξης που σχετίζεται με την COVID-19. Τα μέτρα στήριξης για την ενέργεια το 2022 προβλέπεται να φθάσουν τα 13,4 δισ. ευρώ (ή 6,7% του ΑΕΠ), εκ των οποίων τα 6 δισ. ευρώ (ή 2,8% του ΑΕΠ) θα έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο. Οι ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις θα οδηγήσουν, κατά την άποψή μας, σε σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος σε περίπου 4,0% του ΑΕΠ από 7,4% το 2021», όπως σημειώνει ο οίκος. 

Το 2023, o oίκος σημειώνει ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα, κυρίως μέσω της περαιτέρω συγκράτησης των δαπανών με την κατάργηση των υπόλοιπων μέτρων που σχετίζονται με το COVID-19 και τη μη ανανέωση ορισμένων μέτρων που σχετίζονται με την ενέργεια, καθώς και του έκτακτου φόρου στις ενεργειακές επιχειρήσεις. Αναμένει δε, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί περαιτέρω, θέτοντας διακριτά το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σε πτωτική τροχιά.

Για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, η S&P αναφέρει ότι συνεχίζει να επωφελείται από τα σημαντικά δημοσιονομικά αποθέματα της κυβέρνησης – χάρη στη διατήρηση σημαντικών αποθεμάτων ρευστότητας στον ισολογισμό – και την ευνοϊκή διάρθρωση του δημόσιου χρέους. Ωστόσο, η άνοδος των πραγματικών επιτοκίων θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στα δημοσιονομικά επιβαρύνοντας την αύξηση του ΑΕΠ.

Ο S&P θεωρεί ακόμη ότι η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί σημαντικά από τις διαθέσιμες διευκολύνσεις στο πλαίσιο του Next Generation EU. «Παρόλο που η Ελλάδα μπορεί να λάβει στήριξη μέσω του μηχανισμού προστασίας της μετάδοσης κρίσεων της ΕΚΤ (Transmission Protection Instrument – TPI), που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2022 μετά την προηγούμενη απόφαση της τράπεζας να τερματίσει τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (PEPP), δεν πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί η πρόσθετη βοήθεια», σημειώνει η S&P.

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Θα αναβαθμίσει την Ελλάδα η S&P; Οι προβλέψεις τριών οίκων

Fitch: Διατήρησε σταθερή την αξιολόγησή της στο ΒΒ για την Ελλάδα

Morgan Stanley: Η ύφεση είναι ήδη εδώ – Υποβαθμίζει προβλέψεις για το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News