Business & Finance Σάββατο 8/10/2022, 00:02
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Διατήρησε σταθερή την αξιολόγησή της στο ΒΒ για την Ελλάδα

Fitch: Διατήρησε σταθερή την αξιολόγησή της στο ΒΒ για την Ελλάδα

Την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ, όπως άλλωστε αναμενόταν, επιβεβαίωσε ο οίκος Fitch, κρατώντας ταυτόχρονα θετικό το outlook, ήτοι δύο βαθμίδες μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. 

Οπως εξηγεί ο οίκος, η Ελλάδα έχει υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα που ξεπερνά κατά πολύ τη διάμεση τιμή «BB» και «BBB». Οι βαθμολογίες σε ότι αφορά στη διακυβέρνηση και στους δείκτες ανθρώπινης ανάπτυξης είναι από τους υψηλότερους σε αυτή την κλίμακα. Αυτά τα πλεονεκτήματα, όμως, έρχονται αντιμέτωπα με τα πολύ υψηλά, αν και μειούμενα, επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) και με πολύ μεγάλα αποθέματα δημόσιου και εξωτερικού χρέους.

Οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την αναμενόμενη συνέχιση της μείωσης του χρέους του δημόσιου τομέα, στο πλαίσιο χαμηλού κόστους δανεισμού, και ενός επιπέδου ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας, παρά την επιδείνωση των προοπτικών στην ευρωζώνη τους τελευταίους μήνες. 

Η Fitch εκτιμά ότι το καθαρό κόστος για τον φετινό προϋπολογισμό από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τον μετριασμό του αντίκτυπου της ενεργειακής κρίσης ανέρχεται σε περίπου 4,5 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου στο 2,2% του προβλεπόμενου ΑΕΠ. Το συνολικό ποσό των κυβερνητικών μέτρων στήριξης είναι περίπου τέσσερις φορές υψηλότερο, αλλά αντισταθμίζεται από έναν μηχανισμό επιστροφής (clawback) που αφορά τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας. Η ενίσχυση των εσόδων και η άρση των μέτρων στήριξης για την πανδημία του κορονοϊού σημαίνουν ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί φέτος στο 4,5% του ΑΕΠ από 7,4% το 2021.

Ωστόσο, το ασθενέστερο μακροοικονομικό περιβάλλον και τα νέα μέτρα έκαναν τον οίκο να αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψή του για το έλλειμμα του 2023 στο 3,5% του ΑΕΠ, από 2,4% τον Ιούλιο. Με την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το 2024, το έλλειμμα θα μειωθεί στο 2,3%.

Επίσης, οι εκτιμήσεις του οίκου για τα δημοσιονομικά υποδηλώνουν ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι ελλειμματικό φέτος και το επόμενο έτος (-2,2% και -0,9% του ΑΕΠ, αντίστοιχα) και στη συνέχεια θα επιστρέψει σε ένα μικρό πλεόνασμα το 2024. Ένας βασικός κίνδυνος για τα δημόσια οικονομικά είναι ότι οι υψηλότερες του αναμενομένου τιμές ενέργειας θα έχουν και περαιτέρω αυξήσεις των επιδοτήσεων, ιδίως ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν έως τον Ιούλιο του 2023.

Aναφορικά με το ΑΕΠ, ενώ για το τρέχον έτος αναμένεται αύξηση 5,5%, ο οίκος εκτιμά ότι η οικονομική δραστηριότητα θα παραμείνει στάσιμη στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, προτού αναπτυχθεί κατά στο δεύτερο εξάμηνο. Ο οίκος σημειώνει ακόμη ότι αναμένεται αρνητικός ρυθμός του ΑΕΠ το 2023 (-0,2%). Η ανάκαμψη αναμένεται να παγιωθεί περισσότερο το 2024, με σταθερή ανάπτυξη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, που συνεπάγεται ετήσια αύξηση 1,8%.

Όσο για το χρέος, οι προβλέψεις της Fitch κάνουν λόγο για σταθερή μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ έως το 2024. Βλέπει ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει στο 175,4% έως τα τέλη του 2022, κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα και από το 193,3% στα τέλη του 2021. Ωστόσο, ο δείκτης χρέους θα παραμείνει μεταξύ των υψηλότερων μεταξύ των χωρών που καλύπτει η Fitch, υπερτριπλάσιος των χωρών με αξιολόγηση ΒΒ. 

Την ίδια στιγμή υπάρχουν παράγοντες που στηρίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικό κεφαλαιακό μαξιλάρι (στο 17% του ΑΕΠ στα τέλη του έτους). Τα κόστη εξυπηρέτησης παραμένουν χαμηλά και ο σχεδιασμός των δόσεων είναι διαχειρίσιμος. Οι προτεινόμενες αλλαγές από τη Eurostat θα οδηγήσουν τις εγγυήσεις προς τις τράπεζες μέσω του Ηρακλή να συμπεριληφθούν στο χρέος γενικής κυβέρνησης. Αυτό θα αυξήσει το ύψος του χρέους κατά 13,8 δισ. ευρώ (8,8% του προβλεπόμενου ΑΕΠ για το 2022). 

Στον τραπεζικό τομέα, ο οίκος βλέπει βελτιώσεις, όμως θεωρεί ότι οι κίνδυνοι παραμένουν. Τα NPEs στον τραπεζικό τομέα συνέχισαν να μειώνονται με σταθερό ρυθμό, με το συνολικό δείκτη να φτάνει στο 10% το β’ τρίμηνο του 2022, από 20,4% ένα χρόνο νωρίτερα. Η πτώση οφείλεται στις συναλλαγές τιτλοποίησης και στις πωλήσεις των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, με κίνητρα του προγράμματος Ηρακλής. Ο οίκος αναμένει ότι ο δείκτης NPEs θα μειωθεί σε μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό το επόμενο έτος.

Ωστόσο, οι «καθοδικοί κίνδυνοι» έχουν αυξηθεί ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών προοπτικών. Επίσης, οι καθαρές πιστωτικές ροές προς τον ιδιωτικό τομέα παραμένουν μέτριες και αρνητικές για τον τομέα των νοικοκυριών, παρά την έντονη δυναμική σε ότι αφορά τις τιμές των οικιστικών ακινήτων τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, ως προς τον ετήσιο πληθωρισμό, αυξήθηκε από 5,5% τον Ιανουάριο σε 11,6% τον Μάιο, πριν υποχωρήσει ελαφρώς. Η Fitch αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 9,8% φέτος (αναθεωρημένος από 7,3% τον Ιούλιο) και αναμένουμε κάποια επιμονή στις τιμές το επόμενο έτος, όταν ο μέσος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού αναμένεται να είναι 4,5% (αναθεωρημένος από 1,8%). Οι υψηλές τιμές της εισαγόμενης ενέργειας θα οδηγήσουν σε επιδείνωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών φέτος παρά τη θετική επίδραση της τουριστικής περιόδου στο ισοζύγιο υπηρεσιών.

Πάντως, η πορεία των έντονων πληθωριστικών πιέσεων αλλά και το ταχύτατα επιδεινούμενο διεθνές οικονομικό περιβάλλον αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που στέκονται ως τροχοπέδη στην προσπάθεια της Ελλάδας να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα.

Υπενθυμίζεται ότι η Fitch διατήρησε τη διαβάθμιση της οικονομίας στο ΒΒ με θετικές προοπτικές τον Ιούλιο, ενώ το Σεπτέμβριο η Moody’s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Ελλάδας στη βαθμίδα Ba3 με σταθερές προοπτικές. Την ίδια μέρα επιβεβαίωσε τη δική της βαθμολογία (BB high) και η DBRS. 

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Morgan Stanley: Η ύφεση είναι ήδη εδώ – Υποβαθμίζει προβλέψεις για το 2023

ING: Ανάπτυξη 5,5% φέτος στην Ελλάδα – Μικρή ύφεση το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News