ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τελευταίες μέρες της ενισχυμένης εποπτείας: Ένα βήμα προς την επενδυτική βαθμίδα

Οι τελευταίες μέρες της ενισχυμένης εποπτείας: Ένα βήμα προς την επενδυτική βαθμίδα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να κλείσει η χώρα και τυπικά το κεφάλαιο της ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου.

Από τις 20 Αυγούστου η χώρα δεν θα αποτελεί πια εξαίρεση. Θα υπάρχει η εξάμηνη διαδικασία της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης που ισχύει ήδη για την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία, ενώ παράλληλα θα τρέχει αλλά και η 3μηνη παρακολούθηση από τον ESM στα πλαίσια του «Early Warning».

Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία όπως αναφέρουν και από το ΥΠΟΙΚ φέρνει την χώρα πιο κοντά στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ακόμα και τώρα που το διεθνές περιβάλλον θεωρείται ασταθές. Η έξοδος αποτελεί το θετικότερο μήνυμα που θα μπορούσε να δοθεί αυτή τη στιγμή από τις αγορές και αποτελεί άλλωστε ένα από τα βήματα που έπρεπε να κάνει η χώρα, ώστε να μπορέσει να βρεθεί σε επενδυτική βαθμίδα από το 2023. 

Tο αξιόχρεο της χώρας έχει ήδη αναβαθμιστεί το προηγούμενο διάστημα σε ΒΒ+ από τη Standard and Poor’s, και η Ελλάδα είναι πιθανό να βρεθεί στην επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023. Οι επόμενες ευκαιρίες που έχει η Ελλάδα για φέτος είναι η δεύτερη ετυμηγορία των Moody’s και DBRS στις 16 Σεπτεμβρίου, η τρίτη αξιολόγηση της Fitch στις 7 Οκτωβρίου και η δεύτερη αξιολόγηση της S&P στις 21 Οκτωβρίου. 

Τι περιμένουν να δουν οι οίκοι αξιολόγησης 

Ο πρώτος λόγος αισιοδοξίας προφανώς και έρχεται από τον τουρισμό, ο οποίος μπορεί να «ξελασπώσει» την ελληνική οικονομία και τελικά η ελληνική οικονομία να ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη.  

Το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους είναι επίσης λιγότερο ευαίσθητο στις μεταβολές των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στις χρηματαγορές και αυτό γιατί ένα υψηλό ποσοστό του χρέους της Ελλάδας το κρατούν επίσημοι φορείς (κυρίως στον ΕSM και το EFSF).

Επίσης αν και το χρέος της Ελλάδας είναι τεράστιο ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώθηκε κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε έναν χρόνο το 2021 από το 2020. Το απόθεμα χρέους μειώθηκε από 206% το 2020 σε 193%. Mάλιστα, η μείωση αυτή είναι η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ πιθανότατα στην ιστορία της Ευρωζώνης ενώ ανάλογος είναι και ο στόχος για φέτος. Τέλος, και η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας ωθούν προς τα πάνω την ελληνική οικονομία. Στο μικροσκόπιο βέβαια των οίκων αξιολόγησης μπαίνει και η πολιτική σκηνή καθώς η όποια πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να γκρεμίσει ανά πάσα στιγμή όλη τη διαδρομή που έχτισε η χώρα τα τελευταία χρόνια. 

Διαβάστε επίσης:

Τέλος ενισχυμένης εποπτείας: Μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων για την ελληνική οικονομία

Σταϊκούρας για έξοδο από εποπτεία: Ένας μεγάλος εθνικός στόχος επετεύχθη

Τέλος στο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News