Business & Finance Τετάρτη 27/07/2022, 08:18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα – Σ. Αραβία: Η ώρα των επιχειρηματικών deal 

Ελλάδα – Σ. Αραβία: Η ώρα των επιχειρηματικών deal 

Σειρά συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και της ναυτιλίας αναμένεται να υπογράψουν σήμερα οι εκπρόσωποι των σαουδαραβικών επιχειρήσεων που συνοδεύουν τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας στην επίσκεψη του στην Ελλάδα. 

Η αντιπροσωπεία των περίπου 30 επιχειρηματιών πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με εκπροσώπους των ελληνικών επιχειρήσεων σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών και ο οργανισμός Enterprise Greece.

Η εν λόγω συνάντηση έπεται των δύο επιχειρηματικών φόρουμ που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2022, στο Ριάντ στις 13-14 Μαρτίου και στην Αθήνα στις 30-31 Μαΐου, επισφραγίζοντας τη βούληση των δύο πλευρών να ενισχύσουν περαιτέρω και να εμβαθύνουν τις διμερείς οικονομικές σχέσεις και συνεργασίες.

Κατά τη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τελετή υπογραφής/ανταλλαγής υπογεγραμμένων επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ ελληνικών και σαουδαραβικών ιδιωτικών Ομίλων στους τομείς των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας. 

Στη συνάντηση θα συμμετέχει επίσης, από την ελληνική πλευρά, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης και από τη σαουδαραβική πλευρά, ο Υπουργός Επενδύσεων Khalid bin Abdulaziz Al-Falih, ο Υπουργός Εμπορίου Dr. Majid bin Abdullah Al-Qasabi, και ο Υπουργός Επικοινωνιών, Πληροφορικής και Τεχνολογίας Abdullah bin Amer Al-Swaha. Παρόντες θα είναι και οι συμπρόεδροι του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, Lubna Al-Olayan και Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος. 

To έργο EMC 

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συμφωνία που υπεγράφη χθες από τις τέσσερις επιχειρήσεις που ηγούνται του έργου EMC (STC, TTSA, ΔΕΗ και Cyta), ώστε το έργο του «East to Med data Corridor» (EMC), της υποθαλάσσιας και επίγειας καλωδιακής διασύνδεσης για τη μεταφορά δεδομένων ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη μέσω της Σαουδικής Αραβίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, να πάρει το δρόμο της υλοποίησης από το ερχόμενο φθινόπωρο. Πρόκειται για project που αναβαθμίζει ουσιαστικά τη θέση της χώρας μας ως κόμβου για την αποθήκευση και διανομή data στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποφέροντας απτά οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη.

Η πρόταση για την κατασκευή του EMC τέθηκε για πρώτη φορά από την ελληνική πλευρά στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ, τον Οκτώβριο του 2021, όπου συμφωνήθηκε να προχωρήσει το έργο. Οι πρώτες υπογραφές μπήκαν τον περασμένο Απρίλιο, ενώ οι προκαταρκτικοί όροι εγκρίθηκαν στα τέλη Μαΐου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της 5ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα.

moneyreview.gr

Μητσοτάκης – Μπιν Σαλμάν: Σε θετικό κλίμα η συνάντηση – Υπογράφηκε σειρά συμφωνιών

Μητσοτάκης – Μπιν Σαλμάν: Θέμα χρόνου η υπογραφή συμφωνιών «ορόσημο» για την ενέργεια

Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας διάδοχος της Σ. Αραβίας – Νέες διμερείς συμφωνίες 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News