Business & Finance Πέμπτη 14/07/2022, 21:36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κώστας Καραμανλής: Έργα 165 εκατ. ευρώ στη Χαλκιδική

Κώστας Καραμανλής: Έργα 165 εκατ. ευρώ στη Χαλκιδική

«Υλοποιούμε στην Χαλκιδική έργα συνολικού ύψους 165 εκατ. ευρώ. Έργα που δίνουν λύση σε δύο ζητήματα καίριας σημασίας για την περιοχή: εύκολη πρόσβαση και υδροδότηση», είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην περιοχή.

Στο κλιμάκιο συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δασών, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, και οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κ. Βαγγέλης Λιάκος και κ. Ιωάννης Πασχαλίδης.

«Το φράγμα Χαβρία πόσα χρόνια το συζητάτε στην περιοχή; 20 χρόνια. Ξέρετε πότε αυτό το έργο θα έχει προσωρινό ανάδοχο; Σε τρεις μήνες από τώρα. Δηλαδή θα υπάρχει εργολάβος, ο οποίος θα ξεκινήσει το έργο αρχές του 2023», τόνισε ο κ. Καραμανλής. Υπενθύμισε επίσης ότι επί 20 χρόνια δεν είχε λυθεί το ζήτημα με το λεγόμενο «ορφανό χιλιόμετρο» στην Ποτίδαια και ήρθε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη να το λύσει. Αλλά και ότι το Θέρμη- Γαλάτιστα παραδίδεται πριν τη συμβατική υποχρέωση.

«Δεν πρόκειται εδώ να σας πω μεγάλα ‘θα’. Εμείς δεν μοιράζουμε ακάλυπτες επιταγές. Όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα είμαστε εδώ να ανακοινώσουμε με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με συγκεκριμένη χρηματοδότηση τα έργα», τόνισε επίσης ο κ. Καραμανλής. 

Τα έργα της Χαλκιδικής 

Αναβαθμίζεται ο οδικός άξονα Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, στο τμήμα Θέρμη – Γαλάτιστα.

Ένα κομμάτι 12,5 χιλιομέτρων ιδιαίτερα προβληματικό και επικίνδυνο. 

Ένα έργο που εκκρεμούσε από το 2010 και μέσα σε τρία χρόνια ωρίμασε και δημοπρατήθηκε. Και ήδη από τον Δεκέμβριο του 2021 έχει παραδοθεί ένα σημαντικό μέρος του. Ενώ το σύνολο του έργου, που προχωράει πιο γρήγορα και από τα χρονοδιαγράμματα, θα παραδοθεί ως το τέλος της χρονιάς. 

Αντίστοιχα, στον κάθετο άξονα Θεσσαλονίκη- Νέα Μουδανιά- Ποτίδαια, έκλεισε μια -πέρα από κάθε λογική- εκκρεμότητα 15 ετών, του επονομαζόμενου «ορφανού χιλιομέτρου». Ήδη από την εβδομάδα πριν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ακριβώς όπως είχε δεσμευτεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, παραδόθηκε η διαπλάτυνση του δρόμου.

Μέσω του Προγράμματος Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας που δημοπρατείται άμεσα, διατίθενται επιπλέον 10 εκ. ευρώ για τη συντήρηση του οδικού δικτύου σε όλο τον νομό,

Η βελτίωση του Λιμένα Νέου Μαρμαρά, ένα έργο με προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ, 

Το φράγμα Χαβρία. Ένα μεγάλο έργο ύδρευσης, μια επένδυση 85,4 εκατ. ευρώ που υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ και μπορεί να καλύψει μόνο του το 33% των συνολικών υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών της Χαλκιδικής. Το έργο αναμένεται να έχει προσωρινό ανάδοχο το φθινόπωρο και κατόπιν θα ξεκινήσουν οι εργασίες. 

Προχωρά και η διαδικασία για την ωρίμανση των μελετών που αφορούν στο Φράγμα Πετρένια. 

Κατά τη σύσκεψη με τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, κ. Γιώργο Ιωάννη, ο κ. Καραμανλής καταρχήν επισήμανε ότι στον χρόνο που απομένουν μέχρι τις εκλογές μπορούν να γίνουν ακόμη πολλά, αλλά και υπενθύμισε όσα έχουν ήδη γίνει στην περιοχή στο κομμάτι των υποδομών. 

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε πως αποδεικνύεται ότι τα τρία αυτά χρόνια έγινε σημαντικό έργο, το οποίο όπως τόνισε είναι προπομπός για όσα ακόμη μπορούν να γίνουν.

Κατά τη σύσκεψη με το Δήμαρχο Πολυγύρου, κ. Αστέριο Ζωγράφο, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι η Κυβέρνηση είναι δίπλα στην τοπική αυτοδιοίκηση και βοηθά όπου μπορεί, για να αντιμετωπιστούν προβλήματα της καθημερινότητας. 

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η Χαλκιδική είναι μία περιοχή ευλογημένη, με εξαιρετικό τουριστικό προϊόν, αλλά και αγροτικό ισοζύγιο, τονίζοντας ότι και η Πολιτεία πρέπει να σκύψει από πάνω και να διευκολύνει. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News