Business & Finance Τρίτη 7/06/2022, 22:22
ΒΟΥΛΗ

Χ. Σταϊκούρας: Επιδίωξή μας ένα τραπεζικό σύστημα υγιές, σταθερό, ισχυρό και εύρωστο

Χ. Σταϊκούρας: Επιδίωξή μας ένα τραπεζικό σύστημα υγιές, σταθερό, ισχυρό και εύρωστο

Τη στήριξη της μετάβασης των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων σε καθεστώς κοινών εποπτευόμενων οντοτήτων και τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού με άλλα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα, προσδιόρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ως βασικούς στόχους του νομοσχεδίου «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και άλλες επείγουσες διατάξεις», που συζητείται από σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

«Θέλουμε και επιδιώκουμε τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «η σημερινή κυβέρνηση πιστεύει σε ένα τραπεζικό σύστημα υγιές, σταθερό, ισχυρό και εύρωστο που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια» σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ «που πιστεύει σε πρακτικές παράλληλου τραπεζικού συστήματος, υπό κρατικό έλεγχο, όπως προωθούσε ως κυβέρνηση», δηλαδή πρακτικές για τις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση, «πρέπει να κατανοήσει ότι παρήλθαν ανεπιστρεπτί».

«Ανήκουμε, πράγματι, σε διαφορετικές σχολές σκέψης. Εσείς θέλετε παράλληλα τραπεζικά συστήματα, ύποπτα στη λειτουργία τους-τα βοσκοτόπια τα θυμόμαστε όλοι-εμείς θέλουμε υγιές, ισχυρό, σταθερό εύρωστο χρηματοπιστωτικό σύστημα», επέμεινε ο κ. Σταϊκούρας απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, ο υπουργός σχολίασε ότι δεν μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να συγκρίνει την περίοδο της ΝΔ με την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, των κεφαλαιακών περιορισμών και τραπεζικής αργίας, θέλει πολύ θράσος να μιλάει για το τραπεζικό σύστημα», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ιδίως δε για τα κόκκινα δάνεια, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε τα κόκκινα δάνεια, ως ποσοστό των δανείων, στο 43,5% και τα παρέδωσε στο 43,6%. Σήμερα, τα κόκκινα δάνεια είναι στο 12,1%. «Ο όγκος των κόκκινων δανείων είναι στα 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ όταν τα είχαμε παραλάβει στα 75,3 δισεκατομμύρια ευρώ», είπε κ. Σταϊκούρας.

Βασικό αντικείμενο δε, όπως υπογράμμισε επίσης ο υπουργός Οικονομικών, στον τρόπο που αξιολογούν οι οίκοι αξιολόγησης προκειμένου να κάνουν αναβάθμιση της οικονομίας είναι η μείωση των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. «Αυτός ο στόχος που επιτεύχθηκε, ήταν ένα από τα στοιχεία που οδήγησαν τους οίκους αξιολόγησης σε 9 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, μέσα στην υγειονομική κρίση», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας αν και δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει ότι «η μείωση των κόκκινων δανείων δεν συνεπάγεται μείωση του ιδιωτικού χρέους, το οποίο προφανώς μεταβιβάζεται σε άλλους φορείς. Σημαίνει, όμως, ότι το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών είναι σε καλύτερη κατάσταση προκειμένου να χρηματοδοτήσει, με μεγαλύτερη επάρκεια την πραγματική οικονομία».

Σε σχέση με τα bonus των τραπεζικών στελεχών, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η προτεινόμενη ρύθμιση, αναφορικά με τη χορήγηση μεταβλητών αποδοχών στα ανώτατα ΔΣ των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία έχουν λάβει κεφαλαιακή ενίσχυση από το ΤΧΣ, προβλέπει ότι δεν μπορούν να χορηγηθούν bonus για όσο διάστημα εξελίσσεται σχέδιο αναδιάρθρωσης του πιστωτικού ιδρύματος και μέχρι ολοκληρώσεως αυτού. Επίσης, δεν μπορούν να χορηγηθούν bonus, για όσο διάστημα ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι άνω του 10%, προς το σύνολο των δανείων. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η διάταξη είναι απολύτως αποδεκτή από την ΕΚΤ, υπογράμμισε ότι η χορήγηση μεταβλητών αποδοχών είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την πρόοδο και την αξία της τράπεζας, ρυθμίζεται αυστηρά από την ευρωπαϊκή τραπεζική νομοθεσία, η οποία εφαρμόζεται και στις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες και ενσωματώθηκε στην Ελλάδα με το νόμο 4261/2014 που δεν τον άλλαξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα ταμειακά διαθέσιμα, που όπως τόνισε, σήμερα είναι 39,9 δις. «Πράγματι ανήκουμε σε διαφορετικές σχολές σκέψης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα έφερε από την υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και αφού σκούπισε το πρώτο εξάμηνο του 2015 όλα τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Εμείς δημιουργούμε ταμειακά διαθέσιμα, μειώνοντας τη φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και βγαίνοντας στις αγορές με μια διορατική και υπεύθυνη εκδοτική στρατηγική», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και επισήμανε ότι η Ελλάδα, επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης, έχει σηκώσει από τις αγορές 34,5 δις ευρώ.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News