Business & Finance Παρασκευή 27/05/2022, 19:40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνο-Ισπανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ:  Η Ελλάδα ιδανικός προορισμός για επενδύσεις ισπανικών εταιρειών

Ελληνο-Ισπανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ:  Η Ελλάδα ιδανικός προορισμός για επενδύσεις ισπανικών εταιρειών

Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον ισπανικών εταιρειών για συνεργασία στους τομείς των Υποδομών, Μεταφορών, Ενέργειας καθώς και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια του Επιχειρηματικού Φόρουμ Ισπανίας-Ελλάδας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαΐου 2022 στην Αθήνα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα και τον Eθνικό Φορέα Επενδύσεων και Εξαγωγών της Ισπανίας – ICEX, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) και τη στήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας.

Υψηλόβαθμα στελέχη, εκπρόσωποι 17 ισπανικών εταιρειών και 55 ελληνικών, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά  στην πορεία της διμερούς, επιχειρηματικής συνεργασίας, τα νέα επενδυτικά κίνητρα, καθώς και τις δυνατότητες άντλησης πόρων από το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, τις Στρατηγικές Επενδύσεις και τα ΣΔΙΤ. Επίσης ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες  χρηματοδότησης ανάλογων έργων από εκπροσώπους των Ελληνικών Τραπεζών καθώς και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάκαμψης (EBRD).

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, επισήμανε: «Εκδηλώσεις όπως αυτή του Ελληνο-Ισπανικού Φόρουμ, ενδυναμώνουν περαιτέρω τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, ειδικότερα στην παρούσα εξαιρετική συγκυρία για την Ελλάδα». Ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η χώρα ως επενδυτικός προορισμός και απάντησε σε ερωτήσεις που τέθηκαν για συγκεκριμένους τομείς, στο πλαίσιο του Φόρουμ.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η αρμόδια Υφυπουργός Εμπορίου της Ισπανίας και Πρόεδρος του ICEX, Xiana Mendez, η οποία σε δηλώσεις της τόνισε ότι : «Η θετική εικόνα που υπάρχει στην Ελλάδα για την Ισπανία, σε σχέση και με τη γεωγραφική εγγύτητα και την κοινή κουλτούρα, καθιστούν την Ελλάδα ιδανικό προορισμό για επενδύσεις ισπανικών εταιρειών. Ισπανικές επενδύσεις πραγματοποιούνται στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, σε τομείς όπως οι τουριστικές υποδομές, η ενέργεια – κυρίως φυσικό αέριο και ΑΠΕ – και ο τουρισμός».

Το φόρουμ ξεκίνησε με ομιλία του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Προέδρου της Enterprise Greece, Ιωάννη Σμυρλή, ο οποίος σημείωσε πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω ενδυνάμωση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Ο κ. Σμυρλής παρουσίασε συνοπτικά τις επενδυτικές ευκαιρίες σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας και προσκάλεσε τους Ισπανούς επιχειρηματίες να τις αξιοποιήσουν επισημαίνοντας ότι: «Πέρα από τους παραδοσιακούς κλάδους του τουρισμού και του real estate, νέοι κλάδοι όπως οι ΑΠΕ και η τεχνολογία, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών οικονομικών μας σχέσεων».

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα, Α.Ε. Carles María Casajuana, δήλωσε: «Η Ελλάδα και η Ισπανία μοιράζονται πολλά κοινά, υιοθετούν κοινή γραμμή στην οικονομική πολιτική σε σχέση με του Ευρωπαίους εταίρους τους, εξάγουν και οι δύο Μεσογειακά προϊόντα και διακρίνονται στον τουρισμό. Και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως το μεταναστευτικό και η πολυπλοκότητα των σχέσεων με γειτονικά κράτη. Ωστόσο, παρά τα κοινά χαρακτηριστικά, διαπιστώνεται ένα σημαντικό κενό ως προς το ύψος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Για το λόγο αυτό βρισκόμαστε εδώ σήμερα, για να βελτιώσουμε και να ενδυναμώσουμε τις εμπορικές μας σχέσεις, με νέες επιχειρηματικές συνέργειες και συνεργασίες».

Κατά τη διάρκεια του Επιχειρηματικού Φόρουμ, έγινε εκτενής αναφορά στις υφιστάμενες αλλά κυρίως στις νέες επενδυτικές ευκαιρίες, οι οποίες παρουσιάζονται σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Αυτό ήταν και το βασικό αντικείμενο των συζητήσεων μεταξύ Ελλήνων και Ισπανών επιχειρηματιών οι οποίοι συμμετείχαν σε 130 Β2Β συναντήσεις που έγιναν το διήμερο 24 και 25 Μαΐου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σκρέκας: Παράθυρο για κόφτη στα κλιματιστικά των δημόσιων κτιρίων

Μελέτη Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου: Τετραγωνίζοντας τον ενεργειακό κύκλο

ΙΟΒΕ: Στο 3,9% του ελληνικού ΑΕΠ η συμβολή των γερμανικών επιχειρήσεων το 2020

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News