BUSINESS & FINANCE

Επιχείρηση λιγότερη ενέργεια: To ελληνικό σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας

Επιχείρηση λιγότερη ενέργεια: To ελληνικό σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας

Το σχέδιο  που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα για την εξοικονόμηση ενέργειας θα κινείται σύμφωνα με πληροφορίες σε δύο άξονες. Από τη μια πλευρά, θα υπάρχει η προσέγγιση για άμεση εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της εθελοντικής αλλαγής της συμπεριφοράς και των συνηθειών, ενώ από την άλλη θα υπάρξουν προγράμματα που μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση της ενέργειας.  

Όσον αφορά στις βραχυπρόθεσμες επιλογές, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις συστάσεις της Κομισιόν, όπως έχουν κάνει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Ανάμεσα στις λύσεις είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του aircondition κατά ένα βαθμό Κελσίου και  αντίστοιχα η μείωση κατά ένα βαθμό στη θέρμανση στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ θα παροτρυνθούν μέσω καμπάνιας να πράξουν το ίδιο και τα νοικοκυριά.

Τηλεργασία για κάποιες ημέρες της εβδομάδας όπου είναι εφικτό,  μείωση των ορίων ταχύτητας  αλλά και κίνητρα για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς είναι μέσα στις συστάσεις που θα ενσωματωθούν και στο ελληνικό σχέδιο. 

Επιχείρηση λιγότερη ενέργεια: To ελληνικό σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας-1

Πηγή: IEA (Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας)

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα

Προφανώς  και η λύση δεν μπορεί να έρθει μόνο από την αλλαγή της ενεργειακής  μας συμπεριφοράς και έτσι η κυβέρνηση θα τρέξει γρήγορα επιδοτούμενα προγράμματα που έχουν ως στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας:

1) Πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτηρίων: Ο προϋπολογισμός του προγράμματος αναμένεται  να ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ. Θα προβλέπεται η ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον 210 κτιρίων του Δημοσίου, εξασφαλίζοντας εξοικονόμηση ετήσιας ενέργειας τουλάχιστον κατά 30% για το κάθε ένα.

2) Εξοικονομώ για επιχειρήσεις: Μέσω του προγράμματος, θα λάβουν επιδότηση επιχειρήσεις ώστε να προχωρήσουν σε ενεργειακά αποδοτικές ανακαινίσεις των κτιρίων τους αλλά και σε παρεμβάσεις με στόχο την  εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών. Δικαίωμα για επιδότηση θα έχουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις όπως είναι φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, μικροβιοτέχνες αλλά και μεγαλύτεροι καταναλωτές. Το «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 450 εκατ. ευρώ, τα οποία μαζί με τη μόχλευση θα αγγίξουν το 1 δισ. ευρώ. 

3) Φθηνό ρεύμα μέσω δήμων για ευάλωτα νοικοκυριά: Φωτοβολταϊκά στις στέγες σχολείων, γυμναστηρίων, βιβλιοθηκών και άλλων κοινόχρηστων κτιρίων ή και ελεύθερων χώρων, που ανήκουν στους Δήμους, θα τροφοδοτούν με φθηνή ή και δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια τους δημότες με χαμηλά εισοδήματα, μέσω του συμψηφισμού.

Το ύψος του επιδοτούμενου προγράμματος θα φθάσει στα 100 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση τα φωτοβολταϊκά στις στέγες από Ενεργειακές Κοινότητες των ΟΤΑ θα καλύψει περί τα 30.000 νοικοκυριά.

4) «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή:  Μέσω του πολυαναμενόμενου προγράμματος θα επιδοτείται η αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών και συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέα. Οι παλαιές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50% ανάλογα με το εισόδημα του επιδοτούμενου. Μέσω του προγράμματος θα διατεθούν 150 εκατομμύρια ευρώ ενώ στόχος είναι να αντικατασταθούν 380.000 παλιές ενεργοβόρες συσκευές. 

Διαβάστε επίσης: 

Σεπτέμβριο έρχεται το «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις

Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Αρχές Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα

ΙΕΑ: Χαμηλότερες ταχύτητες και εργασία από το σπίτι για λιγότερη κατανάλωση καυσίμων

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News