Business & Finance Παρασκευή 20/05/2022, 09:37
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνεται η ζήτηση για ποιοτικά γραφεία στην Αθήνα – Πού κινούνται τα ενοίκια 

Αυξάνεται η ζήτηση για ποιοτικά γραφεία στην Αθήνα – Πού κινούνται τα ενοίκια 

Ενισχύεται διαρκώς η ζήτηση για γραφεία στην Αθήνα ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των συνθηκών στην οικονομία, αλλά και της περιορισμένης προσφοράς ποιοτικών χώρων. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Cushman & Wakefield – Proprius για το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, σύμφωνα με την οποία από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο απορροφήθηκαν πολύ περισσότερα τετραγωνικά μέτρα γραφείων, σε σχέση με τον μέσο τριμηνιαίο όρο.

Ειδικότερα, από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο απορροφήθηκαν στην Αθήνα γραφεία επιφάνειας 35.000. τμ, μέγεθος που είναι υψηλότερο κατά 55%, σε σχέση με αυτό που είχε καταγραφεί το πρώτο τρίμηνο του 2021. Αυξημένο εμφανίζεται και το μέσο μέγεθος των συμφωνιών. Καθώς το 2021 οι συμφωνίες που κλείνονταν αντιστοιχούσαν, κατά μέσο όρο, σε χώρους 600 τ.μ., αριθμός που έχει αυξηθεί σε 750 τ.μ.

Όσον αφορά τα ενοίκια αυτά διαμορφώνονται σε 25 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στο κέντρο της Αθήνας και τα βορειοανατολικά προάστια, σε 16 ευρώ ανά τμ στην Εθνική Οδό, σε 20 ευρώ στα Νότια προάστια και σε 18 ευρώ στον Πειραιά.

Οι νέες επενδύσεις 

Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής που συνδέονται με μεγάλους οδικούς άξονες. Σημαντικό μέρος των συμφωνιών προέρχεται από το Δημόσιο, τον τεχνολογικό τομέα και από συμβουλευτικές εταιρείες.

Στα σκαριά βρίσκονται και νέοι χώροι γραφείων. Μερικές από τις επενδύσεις που ξεχωρίζει η έρευνα της Proprius είναι: 

  • Η αγορά από την Prodea Investments πέντε οικοπέδων στο Μαρούσι συνολικής επιφάνειας 10,4 στρεμμάτων (με υφιστάμενο κτήριο γραφείων/κατοικιών 4.172 τ.μ.) τα οποία περικλείονται από την Λεωφόρο Κηφισίας και την οδό Διονύσου στο Μαρούσι. Η εταιρεία θα αναπτύξει σύχρονο συγκρότημα γραφείων με κατ’ ελάχιστον περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED Gold, το οποίο θα αποτελείται από δύο αυτόνομα και λειτουργικά ανεξάρτητα κτίρια συνολικής επιφάνειας άνω των 17 χιλ. τ.μ.
  • Η εξαγορά κτιρίου γραφείων 3.500 τ.μ. στην οδό Σταδίου από τη γερμανική επενδυτική εταιρεία Ehret + Klein. 
  • Στις συναλλαγές μίσθωσης ξεχωρίζουν η ενοικίαση γραφειακών χώρων 4.500 και 2.500 τ.μ. στο Σύνταγμα και την οδό Πανεπιστημίου από κρατικούς φορείς.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό κενών χώρων διαμορφώνεται σε 7,45% και αναμένεται να ενισχυθεί τους επόμενους δώδεκα μήνες. Επίσης, το ενοίκιο για πρώτης κατηγορίας γραφεία τοποθετείται σε 25 ευρώ ανά τ.μ. και εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί τον επόμενο ένα χρόνο.

Οι προοπτικές για το 2022 

Η Proprius εκτιμά ότι δεδομένου του αριθμού των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων και των συμφωνημένων συμφωνιών, το θετικό μομέντουμ θα ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αν και ο πόλεμος στην Ουκρανία και η μακροοικονομική αστάθεια ενδέχεται να αποτελέσουν παράγοντες κινδύνου. Ακόμη οι ελλείψεις πρώτων υλών, αλλά και προσωπικού ενδέχεται να απειλήσουν την ολοκλήρωση των εν εξελίξει αναπτύξεων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ακίνητα: Για επένδυση τα αγοράζουν οι Έλληνες – Ποια προτιμούν

Στα 577 δισ. ευρώ η αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων

Ακίνητα: Αυξάνονται τα deals και οι τιμές – Αναλυτικοί πίνακες

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News