ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ

Ακίνητα: Για επένδυση τα αγοράζουν οι Έλληνες – Ποια προτιμούν

Με ποιο κριτήριο επενδύουν σε real estate. Ποια ακίνητα βρίσκονται στην κορυφή της προτίμησης

Ακίνητα: Για επένδυση τα αγοράζουν οι Έλληνες – Ποια προτιμούν

Ως επενδυτικό προϊόν που θα πρέπει να προσφέρει αποδόσεις αντιμετωπίζουν όσοι επιλέγουν να αγοράσουν κατοικία που αποτελεί την πιο ευπώλητη κατηγορία ακινήτου το 2021. Σύμφωνα με έρευνα της Re/max Ελλάς, που βασίζεται σε στοιχεία αγοραπωλησιών ανά την Ελλάδα, επτά στα 10 ακίνητα που πωλήθηκαν στην Ελλάδα πέρυσι αφορούσαν διαμερίσματα, μονοκατοικίες ή μεζονέτες και τα υπόλοιπα  επαγγελματικά ακίνητα (γραφεία, καταστήματα) και οικόπεδα-αγροτεμάχια. Η εξασφάλιση υπεραξίας αποτελεί βασικό κριτήριο της αγοραστικής πράξης, με τους αγοραστές να προσανατολίζονται στον εντοπισμό ευκαιριών. Προς την κατεύθυνση αυτή, το ενδιαφέρον αυξάνεται για αγορά παλαιών κατοικιών, οι οποίες επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες τους μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας. Κι αυτό επειδή είναι σε θέση να ανακαινίσουν το ακίνητό τους με στόχο είτε την ενοικίασή του είτε την μεταπώλησή του σε τιμή υψηλότερη, συγκριτικά με αυτήν της αρχικής αγοράς.  Υπολογίζεται, δε, ότι έξι στους 10 αγοραστές επιλέγουν κατοικίες ηλικίας άνω των 20 ετών για να εξασφαλίσουν χαμηλότερες τιμές.

«Με την αγορά κατοικίας δεν εξυπηρετήθηκε μόνο η ανάγκη στέγασης αλλά και οι νέες ανάγκες που προέκυψαν από τα «υβριδικά» μοντέλα εργασίας και τον νέο τρόπο ζωής τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας» αναφέρει η Remax/Ελλάς.

Ποια ακίνητα κρατούν τα σκήπτρα

Πανελλαδικά, 74 στα 100 ακίνητα που πωλήθηκαν αφορούσαν διαμερίσματα, μονοκατοικίες και μεζονέτες), ενώ τα οικόπεδα-αγροτεμάχια καθώς και τα επαγγελματικά ακίνητα είχαν πολύ μικρότερο μερίδιο της τάξεως του 18% και 8% αντίστοιχα.

Ακίνητα: Για επένδυση τα αγοράζουν οι Έλληνες – Ποια προτιμούν-1

Στην Αττική, το 81%  των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες. Τα οικόπεδα-αγροτεμάχια έφθασαν στο 10% του συνόλου των αγοραπωλησιών, ενώ 9% ήταν το ποσοστό για τα επαγγελματικά ακίνητα.

Ακίνητα: Για επένδυση τα αγοράζουν οι Έλληνες – Ποια προτιμούν-2

Στη Θεσσαλονίκη, σχεδόν το σύνολο των πωληθέντων ακινήτων (ποσοστό 84%) αφορά κατοικίες, το 7% οικόπεδα-αγροτεμάχια και το 9% επαγγελματικά ακίνητα.

Ακίνητα: Για επένδυση τα αγοράζουν οι Έλληνες – Ποια προτιμούν-3

Eκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, στην κορυφή των προτιμήσεων βρέθηκαν οι κατοικίες σε ποσοστό 68%, ενώ τα οικόπεδα-αγροτεμάχια κινήθηκαν στο 26% επί του συνόλου των αγοραπωλησιών και μόλις στο 6% τα επαγγελματικά ακίνητα.

Ιδιαίτερη προτίμηση για παλαιά ακίνητα

Όπως αναφέρει η Re/max Ελλάς, η τάση της επιλογής παλαιών κατοικιών συνεχίζεται, με το  ενδιαφέρον να εστιάζεται σε παλαιές κατοικίες ηλικίας κατασκευής άνω των 20 ετών σε ποσοστό 63%. Τα νεόδμητα και μέχρι πενταετίας άγγιξαν το 8% ενώ αξίζει να σημειωθεί πώς για την ίδια κατηγορία το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 3% το 2020. Οι ενδιάμεσες ηλικιακές κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή από 11 έως 15 έτη, συγκέντρωσαν συνολικά το ενδιαφέρον του 11% των τελικών αγοραστών, ενώ από 6 έως 10 έτη μόλις το 6%.

Ακίνητα: Για επένδυση τα αγοράζουν οι Έλληνες – Ποια προτιμούν-4

Στην Αττική, το 76% των ακινήτων που πωλήθηκαν ήταν παλαιά άνω της εικοσαετίας σε αντίθεση με τα νεόδμητα και τα νέα (έως πενταετίας) που δεν κατάφεραν να κερδίσουν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των αγοραστών (κάλυψαν μόνο 2% ποσοστό επί των συνολικών αγοραπωλησιών.

Ακίνητα: Για επένδυση τα αγοράζουν οι Έλληνες – Ποια προτιμούν-5

Στις αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη ξεχωρίζουν δύο ηλικιακές ομάδες ακινήτων. Η πρώτη με τα μεγαλύτερα ποσοστά προτίμησης είναι τα ακίνητα ηλικίας άνω των 20 ετών σε ποσοστό 70% και η δεύτερη ακίνητα ηλικίας από 11 έως 15 έτη σε ποσοστό 11%. Τα νεόδμητα και τα μέχρι 5ετίας ακίνητα κινήθηκαν στα ίδια σχεδόν επίπεδα με το 2020 (5%) αποτελώντας το 6% του συνόλου των αγοραπωλησιών.

Ακίνητα: Για επένδυση τα αγοράζουν οι Έλληνες – Ποια προτιμούν-6

Εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, το 53% των αγοραστών προτίμησε παλαιές κατοικίες (άνω των 20 ετών) και σε ποσοστό 15% στις κατοικίες από 16 έως 20 έτη. Τα νεόδμητα και τα έως πενταετίας ακίνητα σκαρφάλωσαν στο 11% από το 7% που ήταν το 2020.

Διαβάστε επίσης: 

Στα 577 δισ. ευρώ η αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων

Ακίνητα: Αυξάνονται τα deals και οι τιμές – Αναλυτικοί πίνακες

Νότια προάστια: Οι ξένοι που αγοράζουν τα διαμερίσματα των 10.000 ευρώ/τ.μ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News