Business & Finance Τετάρτη 14/10/2020, 15:58
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Επίπτωση 3% στην ανάπτυξη σε περίπτωση επιδείνωσης της πανδημίας

Χρ. Σταϊκούρας: Επίπτωση 3% στην ανάπτυξη σε περίπτωση επιδείνωσης της πανδημίας

Τα βασικά πλεονεκτήματα του προϋπολογισμού του 2021 παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του προσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου έκανε λόγο για έναν φιλοαναπτυξιακό και φιλοεπενδυτικό προϋπολογισμό, ο οποίος «στοχεύει στην υπέρβαση της κρίσης, με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια».

Σημείωσε δε, ότι το προωθούμενο προσχέδιο εδράζεται σ’ ένα μίγμα πολιτικής, το οποίο εστιάζει στις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και στην ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

Δεν παρέλειψε, παράλληλα, να υποστηρίξει ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού, οι οποίοι κάνουν λόγο για ανάπτυξη 7,5% του ΑΕΠ, είναι ρεαλιστικοί, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στις πολιτικές δημοσιονομικής επέκτασης, καθώς και στον ρόλο του Ταμείου Ανάπτυξης. Άλλωστε, εντός του 2021, αναμένεται η εκταμίευση των πρώτων 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σύνολο 32 δισεκατομμυρίων ευρώ που αφορούν την Ελλάδα.

Ειδική μνεία έκανε και στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, υπενθυμίζοντας ότι υπήρξε «ουσιαστική πρόοδος» ακόμη και την περίοδο της καραντίνας, κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε και από την Κομισιόν.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στήριξης έως το τέλος του 2020, εξήγησε ότι θα αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της διασποράς του ιού. «Είναι γεγονός ότι σ’ αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον, κάθε άσκηση προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας συνοδεύεται από επισφάλεια».

Αυτό όμως, ενδεχομένως θα έχει αντίκτυπο και στα δημοσιονομικά μεγέθη, με τον κ. Σταϊκούρα να προβλέπει επίπτωση κατά 3 μονάδες στον ρυθμό ανάπτυξης και κατά 2% στο πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα (σ.σ. στόχος για έλλειμμα 1%), σε περίπτωση επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων.

Υπενθύμισε, πάντως, ότι η δημοσιονομική ευελιξία της Κομισιόν παραμένει ενεργή και το 2021, επιτρέποντας στην Ελλάδα –και τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.- να προβούν σ’ όλες τις αναγκαίες δαπάνες για την στήριξη της οικονομίας και της ανάκαμψης.

Τέλος, στο μέτωπο της ρευστότητας, ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε ότι έως το τέλους του έτους αναμένονται να πέσουν στην αγορά ακόμη 5 δισ. ευρώ, μέσω των επιπλέον πόρων του ΤΕΠΙΧ, της β’ φάσης του Ταμείου Εγγυοδοσίας και της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Αυτά τα χρήματα θα ανεβάσουν το συνολικό ποσό της χρηματοδοτικής στήριξης στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News