ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται επέκταση του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ – Έως πότε θα ισχύει

Σχεδόν κάθε μήνα εντάσσονται περίπου 25.000-38.000 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Έρχεται επέκταση του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ – Έως πότε θα ισχύει

Στην επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο λήγει στο τέλος του μήνα, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, προκειμένου μέσω αυτού να συνεχίσουν να στηρίζονται οι θέσεις εργασίας. Σημειώνεται ότι σχεδόν κάθε μήνα εντάσσονται περίπου 25.000-38.000 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Τον Νοέμβριο, 6,8 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν σε 29.390 εργαζομένους ενταγμένους στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Αυξημένο ήταν το ποσό που καταβλήθηκε τον Σεπτέμβριο καθώς συμμετείχαν στον μηχανισμό 37.297 εργαζόμενοι. Ήδη στο πρώτο δεκαήμερο του, Δεκέμβριου σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το «MR», έχουν ενταχθεί 2.549 επιχειρήσεις και 13.326 εργαζόμενοι ενώ ο αριθμός αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί.

Η επέκταση που εξετάζεται

Το κονδύλι για την πληρωμή των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό από το κράτος υπολογίζεται μηνιαίως κοντά στα 7-7,5 εκατ.  ευρώ. Ήδη στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022 έχει εγγραφεί κονδύλι ύψους 30 εκατ. ευρώ για τη συνέχιση του  προγράμματος. Αυτό σημαίνει πως το πρόγραμμα θα μπορούσε να επεκταθεί και μέχρι τον Απρίλιο. Οι αποφάσεις πάντως αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πώς λειτουργεί το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Στο πρόγραμμα μπορούν και συμμετέχουν επιχειρήσεις-εργοδότες που παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών ΦΠΑ σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς που έχει οριστεί ή ορίζεται εκ νέου σε περίπτωση επέκτασης του προγράμματος. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες μπορούν να ενταχθούν στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του Μηχανισμού για μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους.

Δικαιούχοι εργαζόμενοι της κρατικής επιδότησης είναι όσοι έχουν μείωση έως 50% επί των αποδοχών τους μετά από αντίστοιχη μείωση του χρόνου εργασίας τους.  Το κράτος επιδοτεί το 60% της μείωσης των καθαρών αποδοχών τους, ενώ καλύπτει και το 100% των εισφορών τους (εργοδοτικών και εργατικών) οι οποίες αντιστοιχούν στις μειωμένες μεικτές αποδοχές τους. Η μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας ωστόσο δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό, για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις κάνουν χρήση του μέτρου. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή, που εντάσσονται στο «ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ» συνεχίζουν να έχουν σύμβαση πλήρους απασχόλησης, παρόλο που απασχολούνται με μειωμένο ωράριο.

Οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στον μηχανισμό προστατεύονται από απόλυση κατά την διάρκεια εφαρμογής του μέτρου. Η απαγόρευση της καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας δεν αφορά όμως όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης αλλά μόνο όσους εντάσσονται στο μηχανισμό.

Στο πρόγραμμα υπάρχει πλέον ανώτατο πλαφόν στις μικτές αποδοχές του εργαζόμενου που μπορεί να ενταχθεί στον μηχανισμό. Το πλαφόν έχει οριστεί στις 6.500 ευρώ.Αυτό σημαίνει πως ο ανώτατος ονομαστικός μισθός που θα μπορεί να δηλωθεί στον μηχανισμό δεν θα υπερβαίνει τις 6.500 ευρώ. Το ανώτατο όριο του μισθού που μπορεί να δηλωθεί βάζει αυτόματα πλαφόν και στην οικονομική ενίσχυση του κράτους. Έτσι το ανώτατο όριο της κρατικής ενίσχυσης για το μισθό καθορίζεται στα 1.950 ευρώ. 

Διαβάστε επίσης: 

Έρχονται 50.000 νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Οι προθεσμίες για την υποβολή νέων δηλώσεων

Απασχόληση: Ποιοι κλάδοι σχεδιάζουν τις περισσότερες προσλήψεις στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News