ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτακτη ενίσχυση: Ποιοι την δικαιούνται και ποιοι όχι – Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις

Έκτακτη ενίσχυση: Ποιοι την δικαιούνται και ποιοι όχι – Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις

Περίπου 1 εκατομμύριο δικαιούχοι, συνολικά από τις τρεις κατηγορίες, θα πάρουν το έκτακτο βοήθημα που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο, λίγο πριν τις γιορτές, όπως εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πακέτο του χριστουγεννιάτικου «μποναμά» αγγίζει τα 338 εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι: 

1) 100.000 υγειονομικοί (κόστος 90 εκατ. ευρώ),

2) 173.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων (κόστος 43,5 εκατ. ευρώ),

3) 830.000 χαμηλοσυνταξιούχοι (κόστος 205 εκατ. ευρώ). 

Υγειονομικοί

Οι υγειονομικοί του ΕΣΥ και όσοι εργάζονται στο ΕΚΑΒ δικαιούνται έκτακτη ενίσχυση μισού μισθού. Ως ανώτερο πλαφόν έχουν οριστεί τα 900 ευρώ.

1)    Νοσηλευτής με μισθό  1.000 ευρώ τι μπόνους δικαιούται;

Η επόμενη μισθοδοσία τον Δεκέμβριο θα περιέχει και το μπόνους του μισού μισθού, οπότε ο συγκεκριμένος υγειονομικός θα λάβει 1.500 ευρώ (1.000 από μισθοδοσία και 500 από μπόνους) για τον μήνα Δεκέμβριο. 

2)    Υγειονομικός σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού δικαιούται την έκτακτη ενίσχυση;

Όχι δεν τη δικαιούται, καθώς αφορά τους ενεργούς υγειονομικούς που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή της μάχης.

Χαμηλοσυνταξιούχοι

Για τους χαμηλοσυνταξιούχους προβλέπεται βοήθημα 250 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος (π.χ. παιδιά που φοιτούν, άτομα με αναπηρία, σύζυγος που δεν εργάζεται). 

3)    Το δικαιούνται όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι;

Το έκτακτο δώρο για τους χαμηλοσυνταξιούχους θα δοθεί στα τέλη Δεκεμβρίου και αφορά  αυτούς που έχουν εισόδημα από σύνταξη (κύρια και επικουρική) έως 600 ευρώ ή έχουν ατομικό ετήσιο εισόδημα από σύνταξη και άλλες πηγές (π.χ. ενοίκιο) έως 7.200 ευρώ.

4)    Συνταξιούχος που παίρνει σύνταξη 600 ευρώ αλλά έχει και μια κατοικία 220.000 ευρώ θα λάβει το επίδομα;

Για να λάβει ο συνταξιούχος το επίδομα, η περιουσία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 200.000 (αξία με βάση τον ΕΝΦΙΑ). Αυτό σημαίνει πως ο συγκεκριμένος συνταξιούχος μένει εκτός της έκτακτης ενίσχυσης.

5)    Ζευγάρι συνταξιούχων, όπου ο ένας σύζυγος λαμβάνει σύνταξη 580 ευρώ και ο άλλος 650 ευρώ, δικαιούται το επίδομα;

Όχι καθώς υπάρχει ο κόφτης του οικογενειακού ετήσιου εισοδήματος στις 14.400 ευρώ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενώ ο ένας σύζυγος δικαιούται το επίδομα (σύνταξη κάτω των 600 ευρώ), τελικά το χάνει καθώς πέφτει στον κόφτη του οικογενειακού εισοδήματος, αφού το οικογενειακό εισόδημα είναι στις 14.780 ευρώ. 

Συνεπώς, χάνουν το επίδομα όσοι ναι μεν έχουν συντάξεις έως 600 ευρώ, αλλά έχουν κι άλλα εισοδήματα ή το οικογενειακό τους εισόδημα ξεπερνά τις 14.400 ευρώ ή έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ. 

Σύμφωνα και με πηγές του υπουργείου Εργασίας, περίπου 100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι από τους 930.000 πέφτουν πάνω στους κόφτες και χάνουν τελικά το επίδομα. 

ΑΜΕΑ

Πολίτες με ειδικές ανάγκες που λαμβάνουν επίδομα ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν στα τέλη Δεκεμβρίου ενίσχυση 250 ευρώ. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών δεν υπάρχουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. 

Διαβάστε επίσης: 

Στο επίκεντρο οι ασθενέστεροι: Η στόχευση των εξαγγελιών Μητσοτάκη

Έκτακτα επιδόματα: Πότε θα τα πάρουν υγειονομικοί, συνταξιούχοι, ΑμΕΑ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News