ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ

Σε λειτουργία το arogi.gov.gr – Τα SOS της αίτησης

Σε λειτουργία το arogi.gov.gr – Τα SOS της αίτησης

Σε λειτουργία είναι από αργά το βράδυ της Τετάρτης η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr. Μέσω της πλατφόρμας, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας από την 27η Ιουλίου 2021 και έως την 13η Αυγούστου 2021, μπορούν να υποβάλουν αίτηση, προκειμένου να τους χορηγηθεί έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ως πρώτη αρωγή από το Υπουργείο Οικονομικών.

Μέσω της πλατφόρμας, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές από την 27η Ιουλίου 2021 και έως την 13η Αυγούστου 2021, μπορούν να υποβάλουν αίτηση, προκειμένου να τους χορηγηθεί έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ως πρώτη αρωγή από το Υπουργείο Οικονομικών.

 

Τι πρέπει να προσέξετε

Οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου. Οι πυρόπληκτοι θα πρέπει να δηλώσουν τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού ώστε να τους καταβληθεί η αποζημίωση.

Σε λειτουργία το arogi.gov.gr – Τα SOS της αίτησης-1

Mε μία  ενιαία αίτηση, οι πυρόπληκτοι μπορούν να ζητήσουν:

 προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής,

 την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

 οικονομική ενίσχυση για την οικοσκευή

 οικονομική ενίσχυση για τις ζημιές σε εξοπλισμό κ.λπ., που υπέστησαν

Στην αίτηση εμφανίζονται τα ακίνητα των ιδιοκτητών σύμφωνα με το Ε9.Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να δηλώσει ανά ακίνητο την έκταση της ζημιάς που έχει υποστεί. Ταυτόχρονα γίνεται και η απαλλαγή ΕΝΦΙΑ.Η  αίτηση από τη στιγμή που θα υποβληθεί οριστικά, μπορεί να τροποποιηθεί μόνο εντός της ίδιας ημέρας. Στην περίπτωση που η κατοικία δεν κατοικούνταν από τον ιδιοκτήτη αλλά υπήρχε ενοικιαστής, ο ιδιοκτήτης δικαιούται το ποσό της στεγαστικής συνδρομής ενώ ο ενοικιαστής την αποζημίωση για την οικοσυσκευή.

Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση οικοσκευής για τους ενοικιαστές, η καταβολή της ενίσχυσης

γίνεται σε δύο βήματα:

1 ον. Ο ιδιοκτήτης δηλώνει ότι το ακίνητο ότι  είναι μισθωμένο, παραπέμποντας στη σχετική

δήλωση μίσθωσης. Με βάση αυτό, προκύπτει ο πρώτος από τους μισθωτές (σε περίπτωση

που υπάρχουν περισσότεροι του ενός), ο οποίος θα λάβει το συνολικό ποσό αποζημίωσης για την αποκατάσταση της οικοσκευής.

2 ον . Την επόμενη ημέρα, ο μισθωτής ενημερώνεται μέσω σχετικού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι υπάρχει για αυτόν αίτηση – δήλωση αποζημίωσης οικοσκευής στην

πλατφόρμα arogi.gov.gr, εισέρχεται στην πλατφόρμα, αποδέχεται την αίτηση και αποδέχεται την αίτηση και καθίσταται οριστικά δικαιούχος.

 

Τα ποσά των προκαταβολών της κρατικής αρωγής

Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς:

20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες:

12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες:

5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για παράδειγμα μια κατοικία αντικειμενικής αξίας 120.000 ευρώ που έχει καταστραφεί ολοσχερώς και ο ιδιοκτήτης την χρησιμοποιούσε για ιδιοκατοίκηση ,θα πρέπει να λάβει ως κρατική αρωγή 96.000 ευρώ ενώ το υπόλοιπο ποσό των  24.000 ευρώ , εφόσον το επιθυμεί να το λάβει μέσω άτοκου δανείου. Στα τέλη Αυγούστου ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης θα πάρει την προκαταβολή της κρατικής αρωγής.

Αυτό σημαίνει πως στη συγκεκριμένη περίπτωση θα λάβει 20.000 €. Να σημειωθεί πως υπάρχει πλαφόν 120.000 ευρώ για την στεγαστική συνδρομή ενώ δεν υπάρχει το κριτήριο της πρώτης κατοικίας. Καλύπτονται όλες οι κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιά πρώτη και δευτερεύουσες.

 

Λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα

Για κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς: Προκαταβολή 14.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

Για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά προκαταβολή:8.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

Για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες αλλά είναι λειτουργικά: προκαταβολή 3.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή

Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται και άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών, χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα, ως εξής:

8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας

2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες.

Για παράδειγμα μια επιχείρηση που έχει καταστραφεί ολοσχερώς θα λάβει ως προκαταβολή το ποσό των 22.000 ευρώ.

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News