Business & Finance Τρίτη 10/08/2021, 16:16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μέτρα για τους πυρόπληκτους: Στεγαστική συνδρομή έως 150.000, άμεσο βοήθημα έως 20.000 ευρώ

Ανακοινώσεις από τον κ. Μητσοτάκη

Τα μέτρα για τους πυρόπληκτους: Στεγαστική συνδρομή έως 150.000, άμεσο βοήθημα έως 20.000 ευρώ

Την παροχή στεγαστικής συνδρομής έως 150.000 ευρώ για τους πυρόπληκτους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, περιγράφοντας τα μέτρα στήριξης όσων επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα, των οποίων η κατοικία υπέστη ολική ή μερική ζημιά. Άμεσα θα καταβληθούν 20.000, 12.000 ή 5.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος και το εύρος των ζημιών. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από τις 18 Αυγούστου στην πλατφόρμα arogi.gov.gr
  • Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται αποζημίωση έως και στο 70% της αξίας των ζημιών, με την προκαταβολή να ανέρχεται σε έως και 20% του συνολικού ποσού. Ειδικά για τα εταιρικά ακίνητα, προβλέπεται άμεση προκαταβολή 22.000, 12.000 ή 5.000 ευρώ, ανάλογα με τις ζημιές.

Οι αγροτικές, όπως και οι κτηνοτροφικές, εκμεταλλεύσεις με κτίρια θα μπορούν κι αυτές να εισπράξουν αθροιστικά τις ίδιες προκαταβολές. Επιπλέον, θα μπορούν να λάβουν ενίσχυση έως 4.000 ευρώ για τις καλλιέργειές τους, ανάλογα με την έκταση. Κι αυτό πέραν των αποζημιώσεων που θα χορηγήσει ο ΕΛΓΑ.

Ταυτόχρονα, οι πληγέντες ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, ενώ για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα προβλέπεται αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών, φορολογικών και δανειακών υποχρεώσεων για τους επόμενους έξι μήνες. Επίσης, «παγώνουν» οι πλειστηριασμοί.

Μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών, οι ιδιοκτήτες θα λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου, ύψους έως 500 ευρώ.

Ειδικά μέτρα για την Εύβοια

Ειδικά για τις πληγείσες περιοχές (δήμος Μαντουδίου και Ιστιαίας), τα παραπάνω μέτρα θα ισχύσουν για όλους τους κατοίκους, ανεξάρτητα αν υπέστησαν ζημιές. Οι τοπικές επιχειρήσεις δε, θα έχουν δικαίωμα αναστολής των συμβάσεων εργασίας για τρεις μήνες. 

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος προήδρευσε του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, οι αιτήσεις των δικαιούχων θα γίνουν με ηλεκτρονικό τρόπο σε μια ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα (arogi.gov.gr), η οποία θα αφορά κτίσματα, αυτοκίνητα, μηχανολογικό εξοπλισμό και πρώτες ύλες.

Όλα τα μέτρα στήριξης θα περιγράφονται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θα υπογραφεί αύριο και η οποία θα προβλέπει την άμεση αναδάσωση κάθε πληγείσας περιοχής.

Περαιτέρω εξειδίκευση θα υπάρξει σε λίγη ώρα από τους αρμόδιους υπουργούς.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News