Business & Finance Τετάρτη 18/08/2021, 19:20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Μητσοτάκης: Εντός ημερών οι πρώτες εκταμιεύσεις στους πυρόπληκτους – Τι θα γίνει με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Στ. Μπένο

Κ. Μητσοτάκης: Εντός ημερών οι πρώτες εκταμιεύσεις στους πυρόπληκτους – Τι θα γίνει με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες εκταμιεύσεις προς τους πυρόπληκτους πολίτες της Αττικής και της Βόρειας Εύβοιας, όπως εκτίμησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον καθηγητή Σταύρο Μπένο, ο οποίος θα αναλάβει την ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών στο νησί της Εύβοιας, ο επικεφαλής της κυβέρνησης δεσμεύτηκε για την όσο το δυνατόν ταχύτερη καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους.

Στόχος είναι, εξάλλου, όπως επισήμανε, να ξεκινήσει άμεσα το έργο της ανοικοδόμησης και της ανασύστασης των επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα arogi.gov.gr θα ανοίξει έως το βράδυ, με τους πληγέντες να καλούνται να υποβάλουν άμεσα τις αιτήσεις τους. 

Κάθε πυρόπληκτος πολίτης θα μπορεί να υποβάλει μία απλή αίτηση, ώστε να λάβει άμεσα τόσο την προκαταβολή που δικαιούται στο πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής, όσο και την αποζημίωση για την οικοσκευή. Η άμεση ενίσχυση ανέρχεται σε έως 20.000 ευρώ για κατοικία και έως 22.000 ευρώ για επιχειρήσεις.

Η πλατφόρμα θα είναι αρχικά ανοιχτή για τους πληγέντες της Εύβοιας και της Αττικής, ενώ θα ακολουθήσουν και οι πυρόπληκτοι των υπόλοιπων περιοχών, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι των αρμόδιων αρχών.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις της βόρειας Εύβοιας, ο πρωθυπουργός έσπευσε να ανακοινώσει την απαλλαγή της υποχρέωσης επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

«Όλες οι επιχειρήσεις της βόρειας Εύβοιας -ασχέτως αν έχουν πληγεί ή όχι- ουσιαστικά δεν θα επιστρέψουν στο κράτος ούτε ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή την οποία είχαν λάβει».

Την ίδια ώρα, όπως κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, ήδη υλοποιούνται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την απομάκρυνση των καμένων δέντρων και την έναρξη των αντιπλημμυρικών έργων. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News