Business & Finance Δευτέρα 28/06/2021, 15:29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνεια: Tι πληρώνουν κάθε μήνα τα νοικοκυριά στις τράπεζες

3 στους 10 έχουν τουλάχιστον ένα δάνειο, πέραν του στεγαστικού

Δάνεια: Tι πληρώνουν κάθε μήνα τα νοικοκυριά στις τράπεζες

Ένα τουλάχιστον δάνειο, πέραν του στεγαστικού, διαθέτει το 28% των ελληνικών νοικοκυριών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2020, με τη μέση μηνιαία δόση προς τις τράπεζες να ξεπερνάει τα 235 ευρώ. 

Πιο συγκεκριμένα, εξαιρώντας την ύπαρξη ενυπόθηκου δανείου για την αγορά κύριας κατοικίας, σχεδόν 3 στους 10 Έλληνες έχουν την υποχρέωση εξόφλησης τουλάχιστον ενός δανείου. Μάλιστα, το 6,5% καλείται να αποπληρώσει δύο δάνεια, το 1,7% τρία δάνεια και το 0,2% τέσσερα δάνεια.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, 7 στους 10 Έλληνες, δηλαδή το 72%, δεν έχει κάποια υποχρέωση προς τις τράπεζες, πέραν ενός πιθανού στεγαστικού δανείου.

Δάνεια: Tι πληρώνουν κάθε μήνα τα νοικοκυριά στις τράπεζες-1

Όσον αφορά τα πιο φτωχά νοικοκυριά, το 15,9% καλείται να εξοφλήσει τουλάχιστον ένα δάνειο (πέραν του στεγαστικού). Το αντίστοιχο ποσοστό στα μη φτωχά νοικοκυριά κυμαίνεται σε 30,6%. 

Ως κύριος λόγος λήψης του δανείου, σύμφωνα με την έρευνα, είναι η αγορά περιουσιακών στοιχείων, όπως οικιακών επίπλων και συσκευών (56,3%), η κάλυψη καθημερινών εξόδων διαβίωσης (46,5%), η αγορά μεταφορικού μέσου (7,8%), οι διακοπές &7,2%), η ιατρική περίθαλψη (3,6%), η χρηματοδότηση ιδίας επιχείρησης (1,5%) και η αναχρηματοδότηση δανείων (1,4%).

Δάνεια: Tι πληρώνουν κάθε μήνα τα νοικοκυριά στις τράπεζες-2

Κύρια πηγή χρηματοδότησης αποτελούν οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (99,2%). Ένα πολύ μικρό ποσοστό δε, προτιμά συγγενείς ή φίλους (1,7%), ενώ το 0,2% επιλέγει κάποια άλλη πηγή.

Στο μεταξύ, το μέσο οφειλόμενο ποσό, συμπεριλαμβανομένων των τόκων και των κεφαλαίων, κυμαίνεται σε 236,7 ευρώ ανά μήνα. Για τα φτωχά νοικοκυριά, πάντως, το σχετικό ποσό εκτιμάται σε 174 ευρώ, ενώ για τα μη φτωχά σε 246,35 ευρώ. 

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την προσπάθεια των τραπεζών να απομειώσουν το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία εδώ και αρκετά χρόνια αποτελούν μόνιμο «βραχνά» στην χρηματοδότηση της ιδιωτικής οικονομίας. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News