Business & Finance Τετάρτη 2/12/2020, 07:05
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To σοκ με τα αυξημένα κρούσματα και ο γρίφος του ανοίγματος

To σοκ με τα αυξημένα κρούσματα και ο γρίφος του ανοίγματος

Προβληματισμός επικρατεί μετά το νέο αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, περιπλέκοντας τα σχέδια της κυβέρνησης για τη σύνταξη οδικού χάρτη σταδιακού ανοίγματος της οικονομίας. Ζητούμενο να τηρηθούν οι ισορροπίες μεταξύ υγειονομικής προστασίας και οικονομίας, δεδομένου ότι κάθε μήνας lockdown αφαιρεί περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ.

Χθες ανακοινώθηκαν 2.199 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 107.470, ενώ σοκ προκαλεί και ο τριψήφιος αριθμός θανάτων, που ανήλθαν στους 111. Την ίδια ώρα, συνεχίζει να είναι σταθεροποιημένος ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με 596 διασωληνωμένους.

Οι σχετικές εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων αναμένονται προς το τέλος της εβδομάδας και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις την Παρασκευή για τα επόμενα βήματα μετά την 7η Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, ένα σενάριο άρσης των περιορισμών την επόμενη εβδομάδα φαίνεται να έχει μικρές πιθανότητες.

Από την άλλη πλευρά, στη «ζυγαριά» μπαίνει και το κόστος για την οικονομία, που ήδη φέτος θα κλείσει με ύφεση 10,5%. Ενδεχόμενη παρατεταμένη ζημιά θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προβλέψεις για επιστροφή σε ανάκαμψη 4,8% του 2021. Οι επιχειρήσεις του εμπορικού κόσμου ασκούν πιέσεις για άνοιγμα των καταστημάτων, ώστε να κάνουν απόσβεση μέρους της ζημιάς από αυτό και το προηγούμενο Lockdown με την αυξημένη κίνηση στη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων εορτών.

Ερωτηματικό παραμένει το τι θα γίνει με τα καταστήματα της εστίασης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να παραδέχεται χθες ότι πρόκειται για «δύσκολη εξίσωση».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε υπογραμμίσει στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο ότι είναι καλύτερα ο δρόμος να είναι πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σιγουρος και πιο ασφαλής. «Δεν μιλάμε με ημερομηνίες, αλλά με δεδομένα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News