Business & Finance Πέμπτη 4/03/2021, 18:10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από το Ταμείο Ανάκαμψης το 50% της χρηματοδότησης για την ανάπλαση του Τατοΐου

Από το Ταμείο Ανάκαμψης το 50% της χρηματοδότησης για την ανάπλαση του Τατοΐου

«Πράσινο» φως στο σχέδιο ανάπλασης του τέως βασιλικού κτήματος στο Τατόι άναψε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), το οποίο ενέκρινε τις οριστικές μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανική) για την αποκατάσταση του θερινού ανακτόρου.

Το σχέδιο προβλέπει την οικοδομική, τη λειτουργική και την αισθητική αποκατάσταση του μνημείου, ενώ το ανάκτορο θα μετατραπεί σε μουσείο, όπου θα εκθέτονται έπιπλα, αντικείμενα, πίνακες, αλλά και μαρτυρίες για την διαδρομή της βασιλικής οικογένειας. 

Από το Ταμείο Ανάκαμψης το 50% της χρηματοδότησης για την ανάπλαση του Τατοΐου-1

Παράλληλα, στους χώρους του υπογείου θα υπάρχουν αίθουσες για εκπαιδευτικά προγράμματα ή μικρές θεματικές περιοδικές εκθέσεις, ενώ η αίθουσα του κινηματογράφου, θα χρησιμοποιείται για προβολές συναφούς ιστορικού υλικού.

«Το κτηριακό συγκρότημα ανακτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, την αρχιτεκτονική του ταυτότητα ως αντίγραφο αγροικίας στο Peterhof, τον μνημειακό χαρακτήρα, αλλά και την ανάδειξη των στοιχείων της αυθεντικότητας του» σχολίασε το υπουργείο Πολιτισμού.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης το 50% της χρηματοδότησης για την ανάπλαση του Τατοΐου-2

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην οριστική αρχιτεκτονική μελέτη περιλαμβάνονται τροποποιήσεις ως προς την εγκεκριμένη προμελέτη, καθώς ενσωματώνονται στοιχεία από την υπό εκπόνηση μουσειογραφική μελέτη, προκειμένου να εμπλουτισθεί περαιτέρω το μουσειολογικό αφήγημα. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 49 θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα υπόλοιπα αναμένεται να προέλθουν από συμπράξεις ιδιωτών – τοπικής αυτοδιοίκησης. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News