Business & Finance Πέμπτη 6/06/2024, 13:10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Η Ελλάδα υπέβαλε το 4ο αίτημα για επιχορηγήσεις 1 δισ. ευρώ

Ταμείο Ανάκαμψης: Η Ελλάδα υπέβαλε το 4ο αίτημα για επιχορηγήσεις 1 δισ. ευρώ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, υπέβαλε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το τέταρτο αίτημα εκταμίευσης πόρων ύψους 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για επιχορηγήσεις, το οποίο αφορά σε 20 ορόσημα και στόχους.

Είχε προηγηθεί τον Απρίλιο το αντίστοιχο 4ο αίτημα εκταμίευσης πόρων, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, για το δανειακό σκέλος του ΤΑΑ μετά από την επίτευξη, και μάλιστα νωρίτερα από το προβλεπόμενο, του στόχου της συμβασιοποίησης δανειακών πόρων ΤΑΑ.

Συνολικά, οι εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του Ταμείου, που αναμένονται τους επόμενους μήνες, ανέρχονται πλέον σε 3,3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα στοχευμένων τεχνικών τροποποιήσεων του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε: «Με τη σημερινή υποβολή του 4ου αιτήματος εκταμίευσης ύψους 1 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, ολοκληρώνεται ένας ακόμα κύκλος υλοποίησης στόχων και οροσήμων. Έτσι, σε συνέχεια του 4ου αιτήματος εκταμίευσης ύψους 2,3 δισ. ευρώ για το δανειακό σκέλος, το συνολικό ποσό των εκταμιεύσεων θα υπερβαίνει το 50% των συνολικών πόρων που δικαιούται να λάβει η χώρα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Τα έργα που περιλαμβάνονται στο αίτημα αποτελούν την καλύτερη απάντηση στις αιτιάσεις περί δήθεν διοχέτευσης των πόρων σε «λίγους και μεγάλους». Τα συγκεκριμένα κονδύλια, θα προωθηθούν μέχρι το τελευταίο ευρώ, στην περαιτέρω κάλυψη του επενδυτικού κενού, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, των υποδομών, της Παιδείας και της Υγείας, στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, και βεβαίως, στη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας για όλους τους συμπολίτες μας».

Ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Άκης Σκέρτσος, σημείωσε: «Με την ολοκλήρωση ακόμη 5 μεταρρυθμιστικών οροσήμων στα πεδία της πράσινης ενέργειας με την αύξηση συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μίγμα, της ταχύτερης απονομής δικαιοσύνης με την κατάρτιση δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, του εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης που οδηγεί και σε μείωση του clawback και της απλοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας, με στόχο το σταθερό και δίκαιο φορολογικό περιβάλλον, η Ελλάδα προχωράει μπροστά για να γίνει πιο ευρωπαϊκή, πιο παραγωγική και πιο δίκαιη. Χάρη στις προσπάθειες των συναρμόδιων υπουργείων, έχουμε ήδη ολοκληρώσει το 1/3 των μεταρρυθμιστικών μας δεσμεύσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και συνεχίζουμε με στόχο να παραμείνουμε στις πρώτες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης ως προς τους δείκτες απορρόφησης και αξιοποίησης των πόρων του ΤΑΑ».

O Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Θανάσης Κοντογεώργης, υπογράμμισε: «Η υποβολή του 4ου αιτήματος εκταμίευσης στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της επιμονής του Πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης στο δρόμο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που μας φέρνουν πιο κοντά στην Ευρώπη. Η χώρα μας παραμένει στις πρώτες θέσεις στην απορρόφηση πόρων από το ΤΑΑ, πόρων απαραίτητων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας, την ενίσχυση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, τη βελτίωση της δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης,  την ατομική ευημερία του κάθε πολίτη. Σε αυτό το δρόμο της σταθερότητας, που ενισχύει την αξιοπιστία και τη διαπραγματευτική μας δύναμη στην ΕΕ, πρέπει να συνεχίσουμε με εντατική δουλειά και αποφασιστικότητα».

Ο διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Ορέστης Καβαλάκης, δήλωσε: «Με την υποβολή και του 4ου αιτήματος πληρωμής για τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, η συνολική ρευστότητα από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα ανέλθει σε 18,2 δισ. ευρώ – περισσότερο από το μισό του συνολικού διαθέσιμου προϋπολογισμού. Οι πόροι αυτοί, διοχετεύονται σε δράσεις που αφορούν άμεσα τις επιχειρήσεις και τους πολίτες και βελτιώνουν τις συνθήκες της καθημερινής τους ζωής και δραστηριότητας».

Τα δύο καθυστερημένα ορόσημα

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σε ρεπορτάζ της Καθημερινής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχθηκε να μεταφερθούν για αργότερα τα δύο καθυστερούμενα ορόσημα και να αντικατασταθούν από άλλα που αφορούσαν μεταγενέστερη δόση αλλά έχουν ήδη ικανοποιηθεί. Τα δύο ορόσημα που δεν ικανοποιήθηκαν ακόμη αφορούν την έγκριση 9.700 αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις και την ανάθεση των συμβάσεων για την αστική ανάπλαση στον Βοτανικό.

Εν τω μεταξύ, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η επιδιωκόμενη χρηματοδότηση με 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης του προγράμματος «Σπίτι μου 2», που εξήγγειλε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, σχεδιάζεται να γίνει με δάνειο και όχι με επιχορήγηση. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να απενταχθεί κάποιο έργο από αυτά που έχουν ήδη ενταχθεί στις επιχορηγήσεις του Ταμείου. Πάντως, προς το παρόν, αναφέρουν οι πηγές, το όλο εγχείρημα είναι υπό διαπραγμάτευση με την Κομισιόν. Αυτό είναι κατανοητό, καθώς πρόκειται για κάτι διαφορετικό από τα κλασικά δάνεια προς τις επιχειρήσεις, για τις οποίες προορίζεται κανονικά το δανειακό χαρτοφυλάκιο. Από τα 36 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που αναλογούν στην Ελλάδα, τα 18,2 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και τα 17,7 δισ. ευρώ είναι δάνεια. Στις 17 Απριλίου η κυβέρνηση, διά του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση, υπέβαλε το 4ο αίτημα πληρωμής δανείων ύψους 2,3 δισ. ευρώ, διαχωρίζοντάς το για πρώτη φορά από το αίτημα πληρωμής επιχορήγησης, που θα κατατεθεί πιθανότατα αύριο. Αιτία ήταν η καθυστέρηση στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων οροσήμων της επιχορήγησης. Τελικά, με ενάμιση μήνα καθυστέρηση κατατίθεται και το αίτημα επιχορήγησης, χωρίς να έχουν ακόμη ικανοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα, κάτι που δείχνει τις δυσκολίες που θα υπάρχουν στο εξής (όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες) στην απορρόφηση των πόρων. Απομένουν, ως γνωστόν, μόνο 2 χρόνια και 3 μήνες έως το τέλος του Ταμείου.

Τουλάχιστον η Κομισιόν, η οποία δεν συζητάει προς το παρόν –άλλωστε αλλάζει και σύνθεση– παράταση του Ταμείου Ανάκαμψης, δέχεται να εφαρμόσει κανόνες ευελιξίας. Στο πλαίσιο αυτό, δέχθηκε και την ανταλλαγή οροσήμων μεταξύ των δόσεων, που επέτρεψε στην Ελλάδα να υποβάλει το 4ο αίτημα επιχορήγησης.

Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει μέχρι στιγμής το 23% των οροσήμων, ενώ έχει εισπράξει το 41% των πόρων που δικαιούται, κάτι που την κατατάσσει μεταξύ των 4 πρώτων χωρών. Συγκεκριμένα, έχει εισπράξει επιχορηγήσεις 7,59 δισ. ευρώ και δάνεια 7,29 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως έχει επισημάνει και η Τράπεζα της Ελλάδος, μόνο το 14% των πόρων που δικαιούται η χώρα έχει φτάσει μέχρι στιγμής στις επιχειρήσεις, κάτι που λειτουργεί επιβραδυντικά στον ρυθμό ανάπτυξής της.

Εντός του Ιουνίου αναμένουν στο υπουργείο Οικονομικών να εκταμιευθούν τα 2,3 δισ. της 4ης δόσης του δανείου, με βάση το αίτημα του Απριλίου.

Διαβάστε επίσης: 

Ταμείο Ανάκαμψης: Υποβάλλεται το τέταρτο αίτημα

To 14% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης έχει φθάσει σε επιχειρήσεις

Παραμένει μεγάλο το κενό παραγωγικών επενδύσεων – «Καμπανάκια» Στουρνάρα

Κ. Χατζηδάκης: Αξιοποιώντας το ΤΑΑ και το νέο ΕΣΠΑ θα βρεθούμε στην εμπροσθοφυλακή της πράσινης μετάβασης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News